fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

CDA’ers tegen partij: zeg nee tegen wet voltooid leven

Luuk van den Einden 25 augustus 2021
image
CDA-leden roepen hun partij op om niet mee te werken aan de doorvoering van de wet over voltooid leven. Foto: iStock

CDA-leden roepen de partij op om niet mee te werken aan de doorvoering van de wet voltooid leven bij eventuele kabinetsdeelname. De leden uiten die wens in een resolutie die op het aankomende partijcongres gepresenteerd zal worden.

“Het CDA kan geen compromissen sluiten op het thema ‘voltooid leven’ die indruisen tegen de beginselen van de partij”, staat in de resolutie Een waarde(n)voller leven, die ruim honderdvijftig leden van het CDA ondertekend hebben. Op het CDA-partijcongres van 11 september zal over de resolutie gestemd worden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“We willen niet dat het CDA actief of passief bijdraagt aan het doorvoeren van het wetsvoorstel over voltooid leven”, zegt ondertekenaar Jos van Ginneken, CDA-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Terneuzen. “Onze partij wil ook vanuit christelijke waarden politiek bedrijven. Dan bieden wij betere en mooiere antwoorden dan zo’n wet voltooid leven.”

Wet voltooid leven

De wet voltooid leven, een voorstel van D66, houdt in dat ouderen vanaf 75 jaar voor euthanasie kunnen kiezen wanneer ze hun leven als ‘voltooid’ beschouwen. Het wetsvoorstel gaat verder dan de huidige euthanasiewet, die euthanasie of hulp bij zelfdoding alleen toestaat bij ondraaglijk lijden.

In het vorige kabinet stonden de ontwikkelingen rondom het wetsvoorstel stil omdat D66 en groot tegenstander ChristenUnie beide geen duimbreed wilden toegeven. Maar tijdens de komende regeerperiode wordt de wet voltooid leven volgens D66-fractieleider Sigrid Kaag definitief aangenomen; deelname van ChristenUnie aan het volgende kabinet ziet D66 dan ook niet zitten.

“Voltooid leven gaat om mensen die denken: wat voeg ik nog toe? Die crisis van zingeving lijkt mij een veel essentiëler probleem.”
- Jos van Ginneken (CDA)

Het CDA wordt wél consistent als partij voor in het nieuwe kabinet genoemd. “De laatste keer dat ik ons partijprogramma las, las ik dat het CDA net als ChristenUnie principieel tegen voltooid leven is”, zegt Van Ginneken. “Dan ben ik heel benieuwd waarom het doorvoeren van dat wetsvoorstel met ons opeens wel zou kunnen.”

Crisis van zingeving

Wat Van Ginneken betreft, maakt het CDA geen deel uit van het aankomende kabinet als D66 aan het wetsvoorstel vast blijft houden. “Als zulke dingen in het regeerakkoord komen te staan, heeft het CDA daar weinig te zoeken”, zegt hij. “Wij vinden als partij dat het leven tot op het laatste moment waardevol is. Het is veel nuttiger om mensen te helpen iets van hun laatste levensfase te maken, in plaats van het op te lossen met de wet voltooid leven.”

Van Ginneken denkt ook dat een stellig “nee” tegen de wet voltooid leven het CDA als partij goed doet. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van maart kreeg de partij met een verlies van vier zetels namelijk een forse klap te verduren. “Wij moeten ons eigen verhaal weer gaan vertellen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De wet voltooid leven is symptoom voor een groter maatschappelijk probleem, denkt Van Ginneken: “Voltooid leven gaat om mensen die denken: wat voeg ik nog toe? Die crisis van zingeving lijkt mij een veel essentiëler probleem. Ik vind dat het CDA zich in een kabinet zou moeten inzetten voor de oplossing van dat probleem, niet voor een wet voltooid leven.”