<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

Christelijke partijen komen zonder echte kleerscheuren uit verkiezingen

Luuk van den Einden 17 maart 2022
image
Op maandag, dinsdag en woensdag vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. De uitslagen voor de christelijke partijen zijn gematigd positief. Foto: Ministerie van Binnenlandse Zaken - ElkeStemTelt

De christelijke partijen noteren wisselende resultaten na de gemeenteraadsverkiezingen. SGP en CU winnen enkele zetels, CDA moet inleveren. Winst behalen de partijen vooral daar waar ze al groot waren.

Van een echte juichstemming zal bij ChristenUnie, SGP en CDA weinig sprake zijn, maar ondanks de groeiende dominantie van lokale partijen zijn echt forse klappen over het algemeen uitgebleven. Zowel SGP als ChristenUnie mogen onder aan de streep zetelwinst schrijven: eerstgenoemde partij heeft er verspreid over het land 32 bijgekregen, laatstgenoemde mag 33 zetels bij het landelijke totaal optellen.

Zetelverlies voor CDA

Alleen CDA, de partij die in bijna alle Nederlandse gemeenten meedoet (in slechts zes gemeenten staan de christendemocraten niet op de lijst), sloot de verkiezingsperiode met zetelverlies af. De partij moet verspreid over het land meer dan honderd zetels afstaan, maar mag zich troosten met de wetenschap nog altijd de grootste landelijke partij te zijn met 1105 raadsleden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het verlies van CDA is ook niet zo catastrofaal als gevreesd: volgens een enquête van I&O Research was de verwachting dat slechts een kleine zeven procent van de kiezers op CDA ging stemmen, wat een halvering van het aantal raadszetels zou betekenen.

Platteland en bijbelbelt

De christelijke partijen boeken vooral winst in gemeenten waar ze voor de verkiezingen al groot waren. CDA blijft vooral sterk in landelijke gemeenten in het zuiden en oosten terwijl SGP en ChristenUnie in veel gemeenten in de bijbelbelt en in Zeeland de grootste partijen geworden zijn.

Bekijk op onderstaand kaartje in welke gemeenten de christelijke partijen de meeste groei tonen en waar ze het grootste deel van de stemmen hebben behaald. Klik op een partijlogo voor meer informatie.

In een ruime meerderheid van de gemeenten is minder op CDA gestemd dan in 2018, al betekent dat in veel gevallen geen zetelverlies omdat de afname slechts enkele procenten betreft. In sommige gemeenten is de afname wel fors: in Boekel moet de partij bijvoorbeeld drie van zijn zeven zetels inleveren en in Tubbergen wordt CDA met zes zetels verlies gehalveerd.

Klein in grote steden

SGP gaat er in bolwerken als Urk en Staphorst op vooruit, maar moet bijvoorbeeld in Oldebroek de helft van zijn vier zetels afstaan. ChristenUnie wordt gehalveerd in Renswoude en raakt ook twee zetels kwijt op Urk, waarvan SGP in beide gemeenten profiteert.

Opvallend is dat alle drie de christelijke partijen in de grote steden klein waren en klein blijven. Hoewel daar geen grote schommelingen te zien zijn, hebben de partijen er weinig stemmen weten te bemachtigen. In Amsterdam lijken zowel CDA als ChristenUnie hun enige zetel te verliezen: SGP komt met slechts 0,1 procent van de stemmen daar niet eens in aanmerking voor een raadszetel.

Bekijk op onderstaand kaartje in welke gemeenten de christelijke partijen het meeste verlies tonen en waar ze de minste stemmen hebben behaald. Klik op een partijlogo voor meer informatie.

Opluchting

Ondanks de verliezen heerst er opluchting bij de leden van CDA, die rekening hielden met een flinke nederlaag. “We hadden natuurlijk graag alle zetels behouden, maar dit resultaat is beter dan verwacht”, schrijft partijleider Wopke Hoekstra op Twitter.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij noemt het op Twitter “bijzonder verheugend” dat zijn partij op verschillende plaatsen drie of twee zetels winst heeft behaald. Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van ChristenUnie, schrijft op Twitter: “Op de meeste plaatsen behouden we onze slagkracht, met soms een enkele zetel winst. Nu weer aan de slag, op hoop van zegen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Dit jaar toog iets meer dan vijftig procent van de kiesgerechtigden naar de stembus, waarmee deze gemeenteraadsverkiezingen het laagste opkomstcijfer ooit hebben. Minister Hanke Bruins-Slot van Binnenlandse Zaken heeft al aangegeven te gaan onderzoeken.

Uit een opiniepeiling van Ipsos blijkt in ieder geval dat twijfel over de juiste keuze, wantrouwen in gemeentelijke politiek en gebrek aan interesse de vaakst genoemde redenen van thuisblijvers zijn, meldt NOS.

Bronnen: NOS, RD, ANP

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.