Landen die de godsdienstvrijheid schenden, moeten te maken te krijgen met sancties, en niet uit de wind worden gehouden vanwege politieke of economische belangen. Dat stellen ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en Europees lijsttrekker Peter van Dalen. Zij pleiten voor een Europese zwarte lijst van landen die structureel de vrijheid van godsdienst schenden.
Nederland en Europa moeten “meedogenlozer” zijn in het verdedigen van onze vrijheden, zo zegt Segers vandaag in het Nederlands Dagblad. “Te vaak is er een wankelmoedige houding”, aldus de ChristenUnie-voorman. “Vrijheid, ook de vrijheid van godsdienst, moet uiteindelijk prevaleren boven ‘goede verhoudingen’ en ons handelsbelang.”
Van Dalen gaat in het nieuwe Europees Parlement op zoek naar steun voor het voorstel. “Er liggen talloze rapporten, studies en verslagen over mensen die wereldwijd vervolgd worden vanwege hun geloof. In de afgelopen jaren is met regelmaat over die rapporten gesproken. Nu wordt het tijd dat de Europese Unie woorden omzet in daden.”
De ChristenUnie wil dat de Europese Raad en het Europese Parlement samen met de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor Externe Betrekkingen op korte termijn een lijst vaststellen waar de schending op het recht van godsdienstvrijheid het meest ernstig is. De partij denkt daarbij aan landen als China, Pakistan en Saoedi-Arabië. Per land moet vervolgens geformuleerd worden welk beleid de EU voert om die landen onder druk te zetten om de schendingen te stoppen. Als voorbeeld noemt Van Dalen het bevriezen van tegoeden van politieke sleutelfiguren en het opheffen van gunstige tariefvoorwaarden bij de import van goederen.
Daarnaast wordt er wat de ChristenUnie betreft opnieuw een speciale Gezant voor Godsdienstvrijheid door de EU aangesteld. Eerder pleitte de partij daar al voor samen met CDA en SGP. Deze gezant moet direct onder de Commissievoorzitter opereren en daar ook ‘een vol mandaat en een adequaat budget’ voor krijgen, stelt Van Dalen, die daar in het Europees Parlement voor gaat pleiten. De ChristenUnie Tweede Kamerfractie vindt dat Nederland zich ook als lidstaat in EU-verband moet uitspreken voor het instellen van de zwarte lijst.