<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

ChristenUnie wil Nederlandse bedrijven verplichten tot maatschappelijk verantwoord ondernemen

Luuk van den Einden 26 mei 2023
image
Een Congolese man werkzaam in een mijn voor koper en kobalt. Met een nieuw wetsvoorstel wil de ChristenUnie maatschappelijk verantwoord ondernemen verplicht stellen voor Nederlandse bedrijven, om mensenrechtenschendingen in internationale productieketens tegen te gaan. Foto: CNS - David Lewis, Reuters

Om misstanden als kinderarbeid tegen te gaan, wil de ChristenUnie Nederlandse bedrijven verplichten om meer verantwoordelijkheid te nemen voor buitenlandse productielijnen. Een nieuwe wet moet ervoor zorgen dat bedrijven maatschappelijk verantwoord gaan ondernemen.

Kinderarbeid in Aziatische kledingfabrieken, gevaarlijke en ongezonde omstandigheden in Afrikaanse kobaltmijnen en inheemse Amazonebewoners die van hun land verjaagd worden voor mijnbouw: de manier waarop internationale bedrijven in ontwikkelingslanden te werk gaan, gaat vaak gepaard met schendingen van mensenrechten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Om meer te doen tegen uitbuiting van kwetsbare mensen in het buitenland, wil de ChristenUnie bedrijven die in Nederland actief zijn, verplichten om een actievere rol te gaan spelen bij het tegengaan van mensenrechtenschendingen in hun productieketen.

Van convenant naar plicht

Volgens het voorstel voor een ‘Wet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen’ wordt maatschappelijk verantwoord ondernemen een plicht, legt initiatiefneemster Stieneke van der Graaf uit op de website van de ChristenUnie. “Het houdt in dat bedrijven in hun beleid bewust een prioriteit maken van de basale rechten van lokale gemeenschappen.”

image
Pakistaanse kinderen in een tapijtfabriek. Kinderarbeid is een van de misstanden die de ChristenUnie met het nieuwe wetsvoorstel hoopt tegen te gaan. Foto: CNS - Asim Tanveer, Reuters

In de afgelopen jaren zijn er verschillende bedrijven geweest die deze verplichting vrijwillig zijn aangegaan in zogenaamde convenanten. Zo’n convenant vindt de ChristenUnie echter te vrijblijvend, omdat er niet wordt gecontroleerd of een bedrijf zich aan de afspraken houdt en er ook geen gevolgen voor overtreders zijn.

‘Ondergrens’

Volgens het wetsvoorstel moeten bedrijven die in Nederland actief zijn straks verplicht hun eigen productieketen en die van partnerbedrijven controleren op misstanden als vervuiling en kinderarbeid. Bedrijven moeten daarover rapporten opstellen en eventuele misstanden ook zelf aanpakken. Een toezichthouder moet ervoor zorgen dat bedrijven zich aan de regels houden.

“Met deze wet stellen we een ondergrens vast voor maatschappelijk verantwoord ondernemen in het buitenland”, vindt Van der Graaf. “Bedrijven kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het bevorderen van mensenrechten. Deze wet kan echt een verschil maken in de levens van mensen.”

image
Leden van de Braziliaanse Mura-stam in hun door ontbossing aangetaste woongebied. Foto: CNS - Ueslei Marcelino, Reuters

Het wetsvoorstel zal naar verwachting deze zomer door de Tweede Kamer behandeld worden, maar dat het initiatief ook echt een wet wordt, is allerminst zeker. Vooralsnog is de ChristenUnie er namelijk niet in geslaagd om een meerderheid van de Tweede Kamer achter het wetsvoorstel te scharen.

Petitie

Die meerderheid zou wel bereikt worden wanneer de twee andere christelijk geïnspireerde partijen in de Kamer – het CDA en de SGP – hun steun voor het voorstel uitspreken. Om de partijen over te halen, hebben de stichting Genoeg om te leven en de stichting Woord en Daad een petitie in het leven geroepen.

“We roepen jullie van harte en heel nadrukkelijk op om het wetsvoorstel van de CU […] te steunen”, schrijven de stichtingen in de brief die hun petitie vergezelt. “Als christenen willen we onze opdracht tot rentmeesterschap serieus nemen. We zijn geroepen om verantwoordelijkheid te dragen; om te zorgen voor de aarde en recht te doen aan onze naasten die werken voor onze producten.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Recht doen is ook volgens Van der Graaf de kern van het wetsvoorstel. “Als wetgever moeten we voortdurend bedenken: hoe doe ik recht, en wie doe ik recht? In onze wetten bepalen we wie het sterkst staat en wie het zwakst”, schrijft ze. “Deze wet biedt bescherming aan hen die bescherming het hardste nodig hebben. Hun positie gaan we nu versterken.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.