De jongerentak van de ChristenUnie is het niet eens met de handtekening van hun partij onder de omstreden asieldeal. Hoewel de CU-jongeren vinden dat het kabinet mensenrechten “aan haar laars lapt”, willen ze niet dat het kabinet valt.
Afgelopen vrijdag presenteerde het kabinet de ‘asieldeal’ waarmee de chaos in het asielzoekerscentrum van Ter Apel opgelost moet worden. De deal bestaat uit een pakket maatregelen, waaronder het versneld regelen van 20.000 woningen voor mensen met een verblijfsstatus en een tijdelijke stop op het laten overkomen van de gezinnen van asielzoekers.
Die laatste maatregel schoot een groot deel van de achterban van de ChristenUnie in het verkeerde keelgat. Honderden leden van deze regeringspartij ondertekenden een brief waarin werd opgeroepen om een streep door de plannen te zetten. De brief is ook ondertekend door het voltallige bestuur van PerspectieF, de jongerenafdeling van de ChristenUnie.
In een interview met Nederlands Dagblad licht voorzitter Jens Mostert de beweegredenen van het bestuur toe. “Gezinshereniging is een mensenrecht, en met deze maatregel lapt het kabinet dus mensenrechten aan haar laars.”
Volgens Mostert heeft het kabinet de asielcrisis zelf gecreëerd. “Het kabinet zegt dat statushouders eerst een woning moeten hebben voor gezinshereniging mogelijk is. Ja, lekker dan, als je eerst de sociale woningmarkt uitkleedt”, zegt hij.
Medebestuurslid Evelijn Zandberg was op de vrijdag van de asieldeal in Ter Apel om de situatie met eigen ogen te zien. In een bericht op de site van PerspectieF laat ze weten dat het jongerenbestuur de asieldeal niet kan rijmen met de identiteit van de ChristenUnie. “De ChristenUnie noemt zich een gezinspartij, maar zit in een kabinet dat de wettelijke termijn voor gezinshereniging wil rekken tot het maximale.”
Omdat vluchtelingen in een vreemd land vaak alleen hun familie als stabiele factor hebben, vindt Zandberg dat gezinshereniging niet kan wachten. “PerspectieF ziet de christelijke naastenliefde die de ChristenUnie wil nastreven niet terug in het maximaliseren van de wettelijke termijn. Naastenliefde is zo snel mogelijk zorgen dat de mensen waar iemand om geeft, bij hem in de buurt zijn.”
Volgens Don Ceder, die namens de partij in de Tweede Kamer zit, is het maatregelenpakket van de asieldeal als geheel “wel te dragen”. Mostert is het daarmee niet eens, omdat de deal volgens hem alleen oplossingen op de korte termijn bevat. Toch is de asieldeal volgens hem geen reden waarom de partij uit het kabinet zou moeten stappen.
“Als het kabinet nu klapt, heb je geen slagkracht meer en duren oplossingen alleen maar langer”, zegt hij tegen Nederlands Dagblad. “We zullen samen op een koers moeten uitkomen waar het merendeel van de leden zich achter kan scharen. Daar heb ik vertrouwen in.”
Overigens heeft de asieldeal ook voor donderwolken gezorgd binnen het CDA, ook een regeringspartij. “Dit raakt de kern van waar wij voor staan”, staat in een brief die zeker tachtig partijleden inmiddels ondertekend hebben. “In geen geval kan het falen van opeenvolgende kabinetten ertoe leiden dat wij als CDA pleiten voor het weren van mensen die op de vlucht zijn.”
De initiatiefnemers van de brief zien met name het rechtse geluid steeds meer terrein winnen binnen het christendemocratische CDA. “De conservatieve achterban binnen de partij krijgt steeds zijn zin rond asiel. Dat ergert ons”, schrijven ze.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.