fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

‘De bal ligt nu bij ons’: jongeren CU en CDA roepen kabinet op tot WK-boycot

Luuk van den Einden 29 september 2022
image
Gastarbeiders aan het werk in de Qatarese hoofdstad Doha. 6500 arbeiders zijn overleden tijdens de bouw van WK-stadions; daarom vinden politieke jongerenverenigingen dat het kabinet niet moet gaan. Foto: CNS - Naseem Zeitoon, Reuters

De jongeren van ChristenUnie, CDA, D66 en VVD roepen het kabinet gezamenlijk op om geen afvaardiging naar het WK voetbal in Qatar te sturen. Ze willen dat het kabinet zo laat zien de grove mensenrechtenschendingen rond dat toernooi niet te accepteren.

“Als coalitie-jongerenorganisaties vinden we het onbegrijpelijk dat het WK voetbal dit jaar in Qatar plaatsvindt”, schrijven PerspectieF, CDJA, JOVD en de Jonge Democraten, de jongerentakken van ChristenUnie, CDA, VVD en D66. De jongeren roepen in een gezamenlijke brief de vier kabinetspartijen op om geen afvaardiging naar het WK eind dit jaar te sturen. “De bal ligt nu bij ons”, schrijven ze.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het wereldkampioenschap voetbal in het land is uiterst omstreden omdat bij de bouw van de stadions naar schatting 6500 arbeiders zijn overleden. De bouwvakkers, vrijwel uitsluitend gastarbeiders uit ontwikkelingslanden, moesten hard werken tijdens extreme hitte en leefden onder erbarmelijke omstandigheden. Bovendien was de veiligheid van de bouwplaatsen niet op orde en zijn lonen niet uitbetaald.

‘Moreel niet oké’

“Het is moreel niet oké dat het kabinet naar Qatar gaat terwijl daar zo veel doden zijn gevallen”, zegt Nathánaël Post, secretaris van PerspectieF. Volgens de jongeren is niet gaan een betere optie dan wel gaan en de misstanden daar aankaarten.

“Niet gaan is een signaal naar het bestuur van Qatar dat dit niet loont en dat we dit afkeuren”, legt Post uit. “Een afvaardiging van de regering toch sturen zou juist een beloning zijn.” De jongeren hopen ook dat het kabinet een officieel statement aflegt over het WK en zich hard maakt voor compensatie voor de getroffenen.

Uitzending

Naast de discussie over het al dan niet sturen van een regeringsdelegatie, loopt in Nederland ook een discussie over de uitzending van het toernooi op de Nederlandse publieke omroep. Daarover gaat deze oproep volgens Post niet. “Of het op tv wordt uitgezonden is niet aan ons om te bepalen”, zegt hij.

Wel juicht hij toe dat verschillende grote bedrijven verklaard hebben om geen reclame rond het WK te maken. “Maar het WK niet uitzenden is denk ik onmogelijk, omdat je dan een enorme groep voetbalfans boos maakt.”

Olympische Spelen

Naast het WK heeft Qatar ook geprobeerd de Olympische Zomerspelen van 2016 en 2020 binnen te halen. De kans bestaat dat het land straks zal mikken op de Spelen van 2036, de eerstvolgende die nog niet aan een land zijn toegewezen. De jongeren roepen het kabinet in hun verklaring op om zich ervoor in te zetten dat dat niet gebeurt.

“Dat mag absoluut niet gebeuren”, vindt Post. “Dat dit rond het WK al gebeurd is, is een grove schande. Als we nu niks doen, gaan de Spelen ook naar dat land.”

https://www.kn.nl/donaties/

Post gaat ervanuit dat de regeringspartijen de oproep te zien krijgen. “We staan niet alleen: de andere jongerenafdelingen van de regeringspartijen doen ook mee, dat zijn grote verenigingen”, zegt hij. “Ik hoop dat het kabinet onze boodschap ter harte neemt.”