fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

‘De enige juiste conclusie’: katholieke CU’ers blij met Segers’ nee tegen Rutte

Sjoukje Dijkstra 3 april 2021
image
Archiefbeeld: ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers. Katholieke CU-leden zijn blij dat hij niet wil meedoen aan een nieuw kabinet Rutte. Foto: ChristenUnie - Anne Paul Roukema

Cultuurtheoloog Frank Bosman en katholiek ChristenUnie-lid Thomas van Arnhem reageren positief op het nieuws dat ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers niet meer met Mark Rutte wil regeren. “Zo ken ik hem.”

Met ongeloof werd er gereageerd op het feit dat ChristenUnie de motie van wantrouwen tegen premier Rutte in het Omtzigtdebat niet ondersteunde. Ook CDA en D66 lieten het alleen bij een motie van afkeuring, terwijl voor alle betrokkenen duidelijk was dat het vertrouwen in Mark Rutte weg was.

Ook de jongerenorganisaties van D66, CDA en CU zegden het vertrouwen in de demissionair premier op. Zo liet jongerenorganisatie PerspectieF weten dat de CU de motie van wantrouwen tegen Rutte wél had moeten steunen. Dat dat niet gebeurde, was volgens de katholieke voorzitter Bina Chirino een fout.

Geen vertrouwen meer

Critici verweten de CU een Judas-rol: waren de eigen normen en waarden ingeruild voor een plek op het pluche? Dat bleek toch anders te liggen. CU-leider Gert-Jan Segers kwam vandaag tot opluchting van veel CU-stemmers en -leden met een verklaring, waarin hij aangaf dat hij demissionair premier Rutte niet meer kan vertrouwen. De CU zal niet met Rutte aan de onderhandelingstafel gaan.

In een korte reactie liet PerspectieF-voorzitter Chirino desgevraagd weten tevreden te zijn met deze uitkomst, maar er vandaag niet verder op in te willen gaan.

“Segers heeft vandaag een extra stap gezet, die hij gisteren nog niet wilde of durfde te zetten”
- Frank Bosman

‘Segers zoals ik hem ken’

Cultuurtheoloog Frank Bosman, die zelf al jaren politiek actief is voor de CU, zegt dat ook hij eerst teleurgesteld was in Segers, toen die de motie van wantrouwen tegen Rutte niet steunde. “Niettemin kan ik begrip opbrengen voor zijn keuze, zeker nu hij klip en klaar deelname aan een eventueel Rutte IV uitsluit. Of dat leidt tot een meerderheids-, minderheids- of zakenkabinet moeten we afwachten.”

Thomas van Arnhem, die op de CU-lijst voor de verkiezingen stond, sluit zich daarbij aan: “Wat hier is gebeurd, raakt de kern van onze democratie. Er is gesproken over hoe een ‘lastig’ Kamerlid kon worden weggepromoveerd. En daar is vervolgens nog over gelogen ook. Daarom ben ik erg opgelucht met de boodschap dat de CU niet opnieuw in een kabinet Rutte zal stappen. Het is de enige juiste conclusie. Met dit bericht ben ik dus erg blij: dit is Segers zoals ik hem ken.”

Een extra stap

Dat Segers na het debat zei juist nu – in tijden van een pandemie – geen demissionair kabinet te willen onthoofden, daar kan Bosman wel begrip voor opbrengen. “Hij heeft vandaag een extra stap gezet, die hij gisteren nog niet wilde of durfde te zetten. Voor mij is dat genoeg.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Van Arnhem vindt het moeilijker uit te leggen: “Ik ben erg blij met de verklaring van vandaag, maar snap nog steeds niet waarom tegen de motie van wantrouwen is gestemd. Segers zegt dat hij te midden van de coronacrisis geen kabinet wil onthoofden. Dat kan ik moeilijk volgen. Het kabinet was immers al demissionair. Als Rutte wegvalt, is het echt niet zo dat je geen coronabeleid meer kunt voeren. Daar komt bij dat de afwikkeling van de toeslagenaffaire nog niet is afgerond.”

‘Lange formatie’

Vooruitblikkend op de formatie zegt Van Arnhem: “Die wordt lang, de indruk wordt gewekt dat Rutte in feite carte blanche krijgt om zijn doctrine de komende maanden voort te zetten. Dat is onacceptabel. Het zou Rutte sieren als hij de komende dagen zijn conclusies trekt.”

Bosman: “Hij is al met zoveel dingen weggekomen… Hij heeft overduidelijk een chronisch haperend geheugen. Ik had gehoopt dat het Nederlandse volk hem zou afserveren tijdens de verkiezingen, maar helaas lijdt ook het volk aan selectief geheugenverlies. Rutte heeft zich de afgelopen jaren niet gedragen als de incarnatie van christelijke deugdzaamheid. Alleen daarom al ben ik blij dat Segers nu zegt: VVD ja. Rutte nee.

Ik durf niet te voorspellen hoe het nu gaat lopen. Wordt het een minderheidskabinet of een zakenkabinet? Beide zijn wat mij betreft een goede optie.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Nieuwe verkiezingen?

Zowel Van Arnhem als Bosman vindt dat er beter geen nieuwe verkiezingen kunnen komen. Van Arnhem: “Als Rutte blijft, wordt formeren met de VVD nagenoeg onmogelijk. Dan wil namelijk niemand met VVD onderhandelen. Ik denk dat het de formatie ten goede zal komen als Rutte komende week nog eens goed nadenkt. Nieuwe verkiezingen lijken me erg onwenselijk: dat is aan de kiezer slecht uit te leggen.”