<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

‘Gebruik ontwikkelingshulp niet als pressiemiddel’

KNA 10 mei 2023
image
Een Libische man en zijn dochter, die ernstige brandwonden opliepen bij een brand op een migrantenboot, zijn opgevangen op een Duits reddingsschip. Om meer slachtoffers in het Middellandse Zeegebied te voorkomen pleiten de Duitse bisschoppen voor veilige en legale toegangsroutes. Foto: OSV News - Darrin Zammit Lupi, Reuters

De katholieke Kerk in Duitsland heeft gezegd tegen plannen te zijn om ontwikkelingshulp te koppelen aan de repatriëring van afgewezen asielzoekers door hun thuislanden.

“Als Kerk werken er niet aan mee als ontwikkelingssamenwerking wordt gebruikt als pressiemiddel”, zei de woordvoerder voor vluchtelingenzaken van de katholieke Duitse bisschoppenconferentie, aartsbisschop Stefan Heβe, tegen de Keulse kerkelijke nieuwssite domradio.de. Het zou een “verkeerde weg” zijn om dat verband te leggen, voegde hij eraan toe.

‘Reëel gevaar’

De minister-president van de Zuid-Duitse deelstaat Beieren, Markus Söder van de christendemocratische CSU, had zondag tegen de krant Bild am Sonntag gezegd: “In het geval van landen die niet instemmen met een ordelijke repatriëring, zullen we in de toekomst ook moeten denken aan bezuinigingen op de ontwikkelingshulp.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dat voorstel werd ook verworpen door de Duitse minister van Ontwikkeling Svenja Schulze van de sociaaldemocraten. “Er is geen bewijs dat dit idee werkt – maar een reëel gevaar dat het het probleem zal vergroten”, zei ze.

Betere verdeling over EU-lidstaten

Heβe, die in de Duitse bisschoppenconferentie verantwoordelijk is voor migratievraagstukken, riep de Europese Unie op veel meer te doen om te zorgen voor een eerlijker verdeling van vluchtelingen over de afzonderlijke EU-lidstaten.

image
Aartsbisschop Stefan Heβe. Foto: CNS - Lars Berg, KNA

Om meer doden in het Middellandse Zeegebied te voorkomen zijn veilige en legale toegangsroutes en opvangprogramma’s nodig, zei hij. Bovendien moeten de landen van herkomst worden versterkt door maatregelen zoals ontwikkelingssamenwerking om de oorzaken van migratie te bestrijden.

Ethische verplichting

Dinsdag had Heβe, die aartsbisschop van Hamburg is, erop aangedrongen dat bij alle beslissingen de mensenrechten in acht worden genomen. “In Duitsland en Europa mag niet worden getornd aan de in het internationale recht verankerde ethische verplichting om vluchtelingen bescherming te bieden. Bij migratie gaat het niet alleen om aantallen, maar om mensen met gezichten en verhalen.”

Heβe sprak in de aanloop naar een belangrijke bijeenkomst woensdag van regionale en nationale beleidsmakers in Duitsland, naar aanleiding van waarschuwingen van steden dat ze moeite hebben om vluchtelingstromen te verwerken en te huisvesten.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.