fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

‘Gegeven wat ik te geven had’: ChristenUnie-leider Segers verlaat de politiek

Luuk van den Einden 13 januari 2023
image
Gert-Jan Segers (53) neemt na tien jaar actief te zijn voor de ChristenUnie afscheid van de landelijke politiek. Foto: ChristenUnie - Eljee Bergwerff

Na tien jaar heeft ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers besloten een punt achter zijn politieke loopbaan te zetten. Hij vindt het tijd om plaats te maken voor een ander: “We zijn allemaal vervangbare krabbelaars en Gods werk is altijd teamwerk.”

De 53-jarige Segers legt per 24 januari zowel het partijleiderschap van de ChristenUnie als zijn functie in de Tweede Kamer neer, meldt NOS. Mirjam Bikker, de huidige vicefractievoorzitter van de partij, zal hem hoogstwaarschijnlijk opvolgen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Segers heeft zijn partijgenoten in een afscheidsbrief op de hoogte gesteld van zijn beslissing. Daarin schrijft hij terug te kijken op jaren die weliswaar mooi waren, maar ook veel van zijn gezin en omgeving vroegen. De landelijke politiek is volgens hem een “gulzig vak” waarin “ik met vallen en opstaan heb gegeven wat ik te geven had”.

‘Vervangbare krabbelaars’

Volgens Segers is het “heilzaam om na een zeker aantal jaren plaats te maken voor een ander. Bij leiderschap hoort ook het inzicht dat die rol tijdelijk is”, schrijft hij: “We zijn allemaal vervangbare krabbelaars en Gods werk is altijd teamwerk.” In zijn waarschijnlijke opvolgster heeft hij vertrouwen: hij bestempelt Bikker in zijn brief als een “moedige vrouw”.

In het slot van zijn brief laat de afzwaaiende CU’er weten dat hij “nog geen idee” heeft wat hij na de politiek gaat doen.

Strijd tegen mensenhandel

Gert-Jan Segers werd in 2012 Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. In 2015 volgde hij Arie Slob op als fractievoorzitter. Als leider van de christelijke partij was hij tweemaal betrokken bij kabinetsonderhandelingen, maar een ministerpost heeft hij niet geambieerd.

Als Kamerlid maakte hij zich onder meer hard voor de strijd tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie. In 2016 werd een mede door hem geschreven initiatiefwet aangenomen die misbruik van slachtoffers van mensenhandel strafbaar stelde.

https://www.kn.nl/donaties/

De protestantse Segers heeft naar eigen zeggen waardering voor het katholicisme; zo heeft de katholieke sociale leer “heel expliciet een plek in ons denken”, vertelde hij in een interview met KN uit 2021. In dat interview zei hij het aandeel van katholieken binnen zijn partij op prijs te stellen: “Het gaat niet om het binnenhalen van katholieke stemmen, maar dat we bij elkaar hóren.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.