fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

Ook Pieter Omtzigt kandidaat lijsttrekker CDA

Anton de Wit 26 juni 2020
image
Pieter Omtzigt Foto: CDA

Na Mona Keijzer en Martijn van Helvert meldt zich nog een serieuze tegenstrever voor Hugo de Jonge als lijsttrekker van het CDA: het ervaren katholieke Kamerlid uit Enschede Pieter Omtzigt. Vanmiddag maakt de partij de officiële kandidaten om de kieslijst aan te voeren bekend, waarna het woord aan de leden is.

In een interview met Katholiek Nieuwsblad in 2017 typeerde Omtzigt zichzelf als iemand met “weinig geduld, maar veel doorzettingsvermogen”. Hij beet zich vast in taaie dossiers, zoals corruptieschandalen binnen de Raad van Europa, de terugkeer van Syrië-gangers, godsdienstvrijheid en christenvervolging. Politiek gezien maakte hij er lang niet altijd vrienden mee, maar hij verwierf er wel een solide achterban mee.

Stem van behoudende katholieken

Omtzigt zit sinds 2003 in de Tweede Kamer. In 2012 stond hij op een onverkiesbare 39e plaats, maar ondanks het historisch lage aantal van 13 zetels voor het CDA, behaalde hij toch een Kamerzetel door voorkeursstemmen. Ook in 2017, inmiddels opgeklommen naar een veiligere 4e plaats op de CDA-kieslijst, kreeg hij opvallend veel stemmen – bijna 100.000.

Qua politiek profiel zijn er duidelijke overeenkomsten met Mona Keijzer en Martijn van Helvert, de andere twee uitdagers van gedoodverfde lijsttrekker Hugo de Jonge. Alle drie zijn ze katholiek, profileren zij zich als niet-randstedelijk, en zijn zij populair bij een achterban die vindt dat het CDA te elitair en/of te weinig uitgesproken christelijk is. Met hun meer rechts-conservatieve profiel zouden zij alle drie in staat zijn de meer behoudende katholieken voor het CDA te (her-)winnen die anders op partijen als Forum voor Democratie, PVV of SGP zouden stemmen.

‘Linksbuiten’ als vijfde kandidaat

Heel anders is dat met de vijfde kandidaat die zich op de valreep meldde: André Reumkens uit Hulsberg in Zuid-Limburg. Weliswaar is ook hij verre van randstedelijk, maar hij staat zich juist voor op een uitgesproken links profiel. Hij heeft een PvdA-verleden, pleit voor een basisinkomen voor iedereen en vindt volgens dagblad De Limburger dat het CDA niet met rechts moet blijven regeren.

Of hij als buitenstaander, met zelfs maar amper lokale laat staan landelijke politieke ervaring, enige kans maakt is maar zeer de vraag. Maar in deze kandidatuur klinkt hetzelfde door als in die van de andere tegenstrevers: de christendemocraten moeten wat te kiezen hebben.

Procedure

Woensdag sloot de sollicitatieronde, gisteren werden sollicitatiegesprekken gevoerd met wie zich gemeld hebben. Vanmiddag om 17 uur zal het CDA-bestuur op een persconferentie in Den Haag – ook online te volgen via cda.nl/live – bekend maken wie officieel voorgedragen worden voor de lijsttrekkersverkiezing. Tot 6 juli kunnen zich dan nog eventuele tegenkandidaten melden, mits zij voldoende steunverklaringen hebben. Tussen 6 en 9 juli kunnen CDA-leden dan stemmen, zo nodig in meerdere rondes.