De giftenaftrek, het belastingvoordeel dat het aantrekkelijker maakt te doneren aan kerken of maatschappelijke organisaties, blijft voor particulieren intact. Dat blijkt uit het Belastingplan dat op Prinsjesdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Voor bedrijven wordt de giftenaftrek wel geschrapt.
De schok onder kerken, politieke partijen en goede doelenorganisaties was afgelopen mei groot. Uit de budgettaire bijlage bij het hoofdlijnenakkoord van het kabinet-Schoof bleek dat er flink gesneden zou gaan worden in de giftenaftrek.
De giftenaftrek is belangrijk voor kerken en maatschappelijke organisaties omdat die de drempel voor het geven sterk verlaagt. Donateurs kunnen een gift of periodieke schenking namelijk aftrekken van hun belastbaar inkomen, waardoor ze een deel van het geschonken bedrag terugkrijgen. Jaarlijks trekt het kabinet daar zo’n 450 miljoen euro voor uit.
Dat bedrag zou fors verlaagd worden. Uiteindelijk zou er 250 miljoen euro gekort worden. Van die oorspronkelijke bezuiniging blijft maar een korting van 69 miljoen euro over. Het schrappen van het fiscale voordeel bij giften door bedrijven blijft namelijk wel overeind.
Maatschappelijk signaal
Peter Broeders, directeur van Kerk in Nood, vindt het niet doorvoeren van de bezuinigingen goed nieuws voor alle goede doelen en voor de Nederlandse samenleving in het algemeen. “Het afschaffen van de giftenaftrek was een maatschappelijk signaal geweest, en dat blijft nu gelukkig achterwege.”
Of de bezuiniging die wel blijft bestaan voor grote problemen gaat zorgen verschilt volgens Broeders per goed doel. “Hoe meer je laat zien dat initiatieven in het maatschappelijk middenveld gesteund worden vanuit de overheid, hoe beter dat is. Ik ben in ieder geval blij dat onze particuliere weldoeners gesteund blijven worden in hun wens om christenen in pastorale nood bij te blijven staan.”
De organisatie van Broeders tekende, net als veel andere goede doelen en maatschappelijke organisaties, een petitie die door Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) werd opgezet.
“We roepen het kabinet op om ook de laatste stap te zetten en de giftenaftrek in z'n geheel overeind te houden”Tweet dit!
De ChristenUnie en de SGP toonden zich vanaf de aankondiging al kritisch op de bezuinigingen. Op het partijcongres sprak SGP-partijleider Chris Stoffer over “een graat in de keel”. Grinwis noemde het plan een “samenlevingsboete”.
Beide partijen kondigden aan tegen het Belastingplan voor 2025 te stemmen als de maatregel doorgang zou vinden. Ook CDA, D66, GroenLinks-PvdA en JA21 keerden zich tegen de geplande korting.
“Constructieve oppositie werkt”, jubelt de ChristenUnie op X. De partij noemt het schrappen van de bezuiniging “hoopvol nieuws”. Wel blijft er ingezet worden op het behoud van de giftenaftrek voor bedrijven.
“We roepen het kabinet op om ook de laatste stap te zetten en de giftenaftrek in z’n geheel overeind te houden”, zo schrijft Grinwis op de website van de ChristenUnie. De partij presenteerde daarvoor vanochtend een tegenbegroting.
Eerste Kamer
Naast de petitie hebben ook de verhoudingen in de Eerste Kamer waarschijnlijk een rol gespeeld bij het grotendeels schrappen van de bezuinigingen. De regeringspartijen PVV, VVD, BBB en NSC hebben daar samen namelijk maar 30 van de 75 zetels en moeten voor een meerderheid dus altijd op zoek naar de steun van oppositiepartijen.
Het CDA (zes zetels), de ChristenUnie (drie zetels) en de SGP (twee zetels) hebben de coalitiepartijen dus iets te bieden. De SGP gaf eerder al aan zich constructief-kritisch op te willen stellen tegenover het nieuwe kabinet.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.