<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

Paus Franciscus schrijft brief aan G7-top: nucleaire afschrikking biedt ‘slechts een illusie van vrede’

Courtney Mares - CNA 22 mei 2023
image
De Franse president Emmanuel Macron, de Japanse premier Fumio Kishida en de Amerikaanse president Joe Biden tijdens hun bezoek met andere G7-leiders aan het Vredesmonument in Hiroshima. Met het bezoek op 19 mei startte de driedaagse G7-top. Foto: OSV News - Ministerie van Buitenlandse Zaken van Japan, via Reuters

In een brief aan de deelnemers van de G7-top in Hiroshima beweert paus Franciscus dat alleen al het bezit van kernwapens “een klimaat van angst en achterdocht” schept en “slechts een illusie van vrede” biedt. Atoomwapens waren een belangrijk thema tijdens die top, die door de oorlog in Oekraïne gedomineerd werd.

De paus schreef de brief aan bisschop Alexis Mitsuru Shirahama van Hiroshima. Het Vaticaan gaf op 20 mei de brief uit.

Eerste atoomaanval

“De keuze van Hiroshima als locatie voor deze bijeenkomst is bijzonder belangrijk, gezien de voortdurende dreiging van het gebruik van kernwapens”, schrijft paus Franciscus.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hiroshima is de stad waar voor het eerst in de geschiedenis een atoomaanval plaatsvond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lieten de Verenigde Staten op 6 augustus 1945 een atoombom vallen op de Japanse stad. Ongeveer 70.000 mensen stierven onmiddellijk na de ontploffing en 140.000 mensen in de nasleep van het bombardement.

Ontoereikend

De nucleaire aanval op Hiroshima maakt krachtig duidelijk hoe “ontoereikendheid” kernwapens zijn “om effectief te reageren op de huidige bedreigingen voor de vrede”, aldus paus Franciscus. Hij voegt eraan toe dat “massavernietigingswapens slechts een illusie van vrede bieden”.

De paus verwees hierbij naar de “catastrofale humanitaire en ecologische gevolgen die zullen voortvloeien uit het gebruik van kernwapens”. Ook de ontwikkeling ervan brengt slechts verspilling teweeg.

image
Op 24 november 2019 nam paus Franciscus deel aan een moment van stilte tijdens een vredesbijeenkomst bij het Vredesmonument. In zijn brief aan de G7-top refereert hij aan dat bezoek. Foto: CNS - Paul Haring

“Evenmin mogen we de effecten onderschatten van het aanhoudende klimaat van angst en achterdocht dat wordt veroorzaakt door alleen al het bezit ervan, dat de groei van wederzijds vertrouwen in gevaar brengt”, legt hij uit.

Misdaad

Voor aanvang van de top bezochten de G7-leiders het Vredesmonument in Hiroshima. Paus Franciscus bezocht hetzelfde monument in 2019.

“Toen ik daar in stil gebed stond en dacht aan de onschuldige slachtoffers van de nucleaire aanval decennia geleden, wilde ik de vaste overtuiging van de Heilige Stoel herhalen dat ‘het gebruik van atoomenergie voor oorlogsdoeleinden vandaag meer dan ooit een misdaad is, niet alleen tegen de waardigheid van de mens, maar tegen elke mogelijke toekomst voor ons gemeenschappelijk huis’,” schrijft hij.

Ontwapening

Op vrijdag gaven de leiders van de G7 een verklaring af over nucleaire ontwapening, met speciale aandacht voor Rusland.

https://www.kn.nl/donaties/

“De onverantwoordelijke nucleaire retoriek van Rusland is gevaarlijk en onaanvaardbaar”, aldus de verklaring die het Witte Huis uitgaf. “We herhalen ons standpunt dat Russische dreigingen met het gebruik van kernwapens, laat staan elk gebruik van kernwapens door Rusland, in de context van haar agressie tegen Oekraïne ontoelaatbaar zijn.”

De VS bekritiseerde ook de inspanningen van Noord-Korea en Iran om kernwapens te ontwikkelen en waarschuwde dat de uitbreiding van het nucleaire arsenaal van China een bedreiging vormt voor de regionale en mondiale stabiliteit.

Veiligheid

In zijn brief benadrukt paus Franciscus dat “wereldwijde veiligheid integraal moet zijn”. Volgens hem moet die veiligheid in dienst staan van zaken als “toegang tot voedsel en water, respect voor het milieu, gezondheidszorg, energiebronnen en de rechtvaardige verdeling van rijkdom in de wereld”.

“Het wordt steeds duidelijker dat in de wereld van de 21ste eeuw het streven naar vrede nauw verband houdt met de behoefte aan veiligheid en nadenken over de meest efficiënte middelen om die te waarborgen”, schrijft hij.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.