<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

‘Principes’ of ‘pragmatisme’? CDA Noord-Brabant gaat besturen met Forum

Sanne Gerrits 1 mei 2020
image
De Noord-Brabantse statenleden Ankie de Hoon (CDA) en Hans Smolders (Forum voor Democratie) tijdens een vergadering in februari. Foto: Dirk Hol/NovumRegioFoto - Hollandse Hoogte

Het CDA gaat een coalitie aan met Forum voor Democratie in het provinciebestuur in Noord-Brabant. Na een digitale peiling onder de leden voelt de de Brabantse afdeling zich voldoende ondersteund om in zee te gaan met Forum.

Van de 5000 Noord-Brabantse CDA-leden deden er 816 mee aan de vragenlijst. 56% van de respondenten noemde het besturen met FvD in principe acceptabel, meldt CDA Brabant. Voorwaarden voor de samenwerking zijn een goed inhoudelijk akkoord, sterke mensen vanuit het CDA en constant overleg binnen de partij.

Kritiek

Er was veel kritiek, niet alleen op de samenwerking, maar ook op de manier van peilen. Zo zouden de vragen volgens tegenstanders van de samenwerking “sterk sturend” opgesteld zijn en werd Forum voor Democratie slechts éénmaal genoemd.

De tegenstanders schreven enkele dagen geleden nog een brief aan het landelijk bestuur waarin ze vroegen om ingrijpen. Ondertekenaars waren onder andere oud-minister Ernst Hirsch Ballin en Hanja Maij-Weggen.

‘Gemiste kans’

Mede-initiatiefnemer van de brief en oud-gedeputeerde van het CDA in Brabant Paul Rüpp verklaarde eerder in een opiniestuk in het Brabants Dagblad dat het CDA door de samenwerking ver af staat van zijn uitgangspunten. “Is dit een gemiste kans om de identiteit van het CDA kleur te geven?”, vroeg hij zich af.

‘Kwestie van principes’

“Het is een kwestie van principes”, zegt Rüpp desgevraagd tegen Katholiek Nieuwsblad. “Thierry Baudet verklaarde onlangs nog dat het CDA een cultuur-marxistische club is die er op uit is de samenleving te vernietigen. Daar komen de antisemitische uitingen van de Forumjongeren afgelopen week nog bovenop. Wij hangen christelijke waarden aan als naastenliefde en inclusiviteit. Daar past geen polarisatie en uitsluiting bij.”

‘Hellend vlak

Daarnaast vreest Rüpp dat de samenwerking het CDA na de landelijke verkiezingen volgend jaar legitimeert om ook samen te werken met het FvD. “De eerste stap op een hellend vlak is vaak fataal. En ik ben niet de enige die bezorgd is. Ik kreeg veel reacties van verontruste CDA’ers. We gaan ervoor zorgen dat er een discussie binnen de partij op gang komt.”

Boervriendelijker beleid

Het CDA trad uit de vorige coalitie met onder andere GroenLinks vanwege het strenge milieu- en stikstofbeleid voor de boeren. Brabantse boeren stemmen van oudsher veelal op het CDA. Met Forum voor Democratie hopen de christen-democraten een “boervriendelijkere koers” te varen.

Behalve CDA en FvD moeten ook de VVD en Lokaal Brabant deel gaan uitmaken van de nieuwe coalitie.

‘We moeten samenwerken’

De principiële punten die tegenstanders van samenwerking aanvoeren over Forum voor Democratie en zijn leider Thierry Baudet, schuift het hiervoor aan de kant. Marc Janssen, fractievoorzitter in Mill en oud-campagneleider voor de provinciale verkiezingen zei tegenover de NOS dat de vlag niet uitgaat, maar dat er geen andere mogelijkheid voor coalitievorming over is.

“Dat is ook pragmatisme. We gaan elkaar niet uitsluiten, we moeten samenwerken. De vraag is: wat is leidend? 180 tekens op Twitter van Baudet, of 180 familiebedrijven in Brabant die door beleid dreigen failliet te gaan?”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.