fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

Religieuze organisaties uiten zorgen over Amerikaanse democratie

Catholic News Service 6 november 2019
image
Kiezers brengen hun stem uit bij lokale en staatsverkiezingen in Richmond, Virginia. (Foto: CNS photo/Ryan M. Kelly, Reuters)

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar, uiten diverse religieuze organisaties hun bezorgdheid over de staat van de democratie in de VS.

Gisteren presenteerden de organisaties – waaronder ook diverse katholieke – een gezamenlijk manifest getiteld ‘Faithful Democracy 2020: Restoring the Voters Covenant’.

Corrupt en immoreel systeem

“Ieder mens is een persoon met waardigheid en waarde”, zo staat in het document te lezen. “In een seculiere democratie zijn eerlijke en rechtvaardige democratische structuren noodzakelijk om die waardigheid en waarde te garanderen. Wij gaan nu echter het verkiezingsseizoen in met zorgen over het welzijn van onze nationale politiek.”

De opstellers spreken van een “gecorrumpeerd” en “immoreel” systeem, en sommen een waslijst van ernstige zorgen op: institutioneel racisme en uitsluiting van gemarginaliseerden, het intimideren van kiezers, de buitensporige invloed van grote anonieme donateurs en het bedrijfsleven, manipulatie van kiesdistricten, en het kapen van het publieke debat door “buitenlandse actoren”.

Diverse geloofsgroepen

De geloofsgroepen die de organisaties vertegenwoordigen “eisen vrije en eerlijke verkiezingen om de wil van het volk te bepalen”, aldus het manifest, en roepen om maatregelen om het democratische gehalte van de aankomende verkiezingen te waarborgen.

Onder de ondertekenaars zijn heel diverse denominaties vertegenwoordigd; joden en christenen, methodisten, baptisten, quakers en katholieken. De vertegenwoordigde katholieke organisaties zijn onder meer Pax Christi USA, het Franciscan Action Network en diverse netwerken van vrouwelijke religieuzen.

Onpartijdig

Het initiatief wil nadrukkelijk geen partijpolitiek standpunt innemen, of de vinger wijzen naar één partij of politicus, zo zegt Jason Miller, campagneleider van het Franciscan Action Network. De thema’s die het document aansnijdt zijn belangrijk voor iedereen “ongeacht wie je het vraagt in de Verenigde Staten – links, rechts, Democraat, Republikein”, aldus Miller. “Goed bestuur, rechten van kiezers, een eerlijk verloop van de verkiezingen… Het zijn zaken waar mensen aan beide zijden van het spectrum achter staan.”

De volledige verklaring is hier als PDF te downloaden.