<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

Van Helvert alweer uit race om CDA-lijsttrekkerschap

KN Redactie 1 juli 2020
image
Martijn van Helvert trok zich dinsdag terug uit de race om het CDA-lijsttrekkerschap. Foto: CDA

Het Limburgse Kamerlid Martijn van Helvert strijdt niet langer om het lijsttrekkerschap van het CDA.

Dat bevestigde partijvoorzitter Rutger Ploum gisterenmiddag in een tweet. De katholieke Van Helvert werd afgelopen vrijdag nog gepresenteerd als een van de kandidaat-lijsttrekkers, naast Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Pieter Omtzigt.

Weinig kans

Ploum schreef in zijn tweet “begrip” te hebben voor Van Helverts besluit en hem te bedanken “voor zijn positieve opstelling”.

Van Helvert trok zich volgens verschillende media terug nadat bleek dat hij weinig kans op winst maakte. In een peiling van het EenVandaag-opiniepanel kreeg hij zelfs geen enkele steun van de mensen die zeiden CDA te stemmen.

Gedoodverfde winnaar

De gedoodverfde winnaar lijkt nog altijd vicepremier Hugo de Jonge te zijn, die volgens deze peiling bijna de helft van de CDA-kiezers achter zich heeft.

Hij wordt op gepaste afstand gevolgd door het Twentse Kamerlid Pieter Omtzigt. De katholieke Omtzigt krijgt steun van 34% van de ondervraagden; de eveneens katholieke staatssecretaris Mona Keijzer werd door 15% gesteund.

CDA-leden aan zet

Het zijn overigens de CDA-leden en niet de kiezers die de nieuwe lijsttrekker bepalen. Volgens de EenVandaag-peilers denken die leden echter grofweg hetzelfde over de kandidaten.

Keijzer: tijd voor vrouw aan roer CDA

Keijzer omschrijft zichzelf deze week in Katholiek Nieuwsblad als een “ruimdenkende conservatief met een sociaal hart”. Ze vindt het hoog tijd voor een vrouwelijke CDA-lijstrekker: “Laat het maar duidelijk zijn dat ook binnen het CDA een vrouw de baas kan zijn.”

Regeren met Forum voor Democratie?

Over de hete aardappel van een mogelijke regering met Forum voor Democratie, zegt ze dat ze die niet bij voorbaat uitsluit. Dat zou “onverstandig en misschien zelfs gemakzuchtig” zijn.

‘Absoluut geen fan van Baudet’

“Ben ik een fan van Thierry Baudet? Absoluut niet. Als hij een van mijn zonen was, zou ik hem geregeld vragen zijn mond te gaan spoelen. Maar ik vind niet des CDA’s om op voorhand mensen geen kans te geven. Dat past niet bij het christelijke: als christenen zouden we er altijd vanuit moetengaan dat mensen tot inkeer kunnen komen.”

Lees het hele interview met Mona Keijzer in Katholiek Nieuwsblad van deze week.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.