<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Priester redt Christus’ doornenkroon en Allerheiligste uit brandende Notre Dame

Peter Doorakkers 16 april 2019
image
Aalmoezenier Jean-Marc Fournier bij de brandende Notre Dame. twitter.com/eloraillere

De Franse priester Jean-Marc Fournier heeft de reliek van Christus’ doornenkroon en het Allerheiligste gered uit de Notre Dame.

Dat meldt Etienne Loraillère van de katholieke televisiezender KTO op Twitter.

Fournier is aalmoezenier van de Parijse brandweer. Volgens Loraillère ging hij “met brandweermannen de Notre Dame-kathedraal in” om de reliek en het Allerheiligste (de hostie die katholieken aanbidden als het Lichaam van Christus) weg te halen.

De doornenkroon van de Notre Dame kwam in de dertiende eeuw in het bezit van de later heilig verklaarde Franse koning Lodewijk IX. Volgens de overlevering is het de kroon die soldaten Christus opzetten nadat zij Hem in opdracht van Pontius Pilatus gegeseld hadden.

Bij de aanslag op de Bataclan

Het was lang niet de eerste crisissituatie waarin de aalmoezenier werkzaam was. Hij dient de Parijse brandweer al sinds 2011, meldt Famille Chrétienne.

In die hoedanigheid was hij snel ter plaatse na de aanslag op concertzaal Bataclan op 13 november 2015. Hij hielp daar de gewonden uit de zaal halen en bad bij de lichamen van de slachtoffers. “Daar heb ik de algemene absolutie gegeven, zoals de Kerk het me toestaat”, vertelt hij in Famille Chrétienne.

 

“Doe wat moet, kome wat komt”
- Priester Jean-Marc Fournier

Vertrouwen op de voorzienigheid

Voordat Fournier bij de brandweer kwam, was hij sinds 2004 aalmoezenier in het Franse leger. Hij nam deel aan een missie in Afghanistan waarbij in 2008 tien Franse soldaten sneuvelden in een hinderlaag.

In Famille Chrétienne herinnert hij zich hoe hij tijdens zijn eerste uitzending naar Afghanistan voor de keuze kwam te staan: voortdurend in angst leven, of “vertrouwen op de voorzienigheid”. Het werd de voorzienigheid: “Doe wat moet, kome wat komt.”

Volgens Fournier is die instelling nodig in werk waarbij je dagelijks met de dood te maken kunt krijgen, of het nu om soldaten gaat of slachtoffers van een aanslag.

Tussen de mensen staan

Toch heeft ook de bloedige aanslag op de Bataclan zijn dagelijks werk niet veranderd, vertelt Fournier. Hij blijft tussen de mensen staan: “Je lacht met wie lachen, je huilt met wie huilen. Het belangrijkste woord is de incarnatie.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.