<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Priester veroordeeld wegens verhinderen abortus

KN Redactie 3 november 2016
image
Padre Lodi da Cruz (Foto: youtube tv evangelizar)

Een Braziliaanse priester is veroordeeld omdat hij in 2005 via de rechter een abortus voorkwam, meldt LifeSiteNews.

Luiz Carlos Lodi da Cruz is door het Braziliaanse Strafhof veroordeeld tot bijna 17000 euro schadevergoeding wegens het “verhinderen” van een abortus. Het Hof verklaarde hem schuldig vanwege de “morele schade” die hij zou hebben aangericht door via de rechter een abortus te voorkomen.
Het kind leed aan een ernstige afwijking waardoor het niet lang te leven zou hebben.

‘Roekeloos’

Hoewel de rechter destijds gehoor gaf aan Lodi da Cruz, noemde de voorzitter van het Strafhof hem “roekeloos” omdat hij de ouders lijden zou hebben aangedaan.

Waarde van zichzelf

Toen Lodi da Cruz destijds vernam van de voorgenomen abortus diende hij een klacht in. “Menselijk leven heeft geen waarde vanwege zijn kwaliteit of levensduur. Een menselijk leven heeft waarde van zichzelf.” Het kind was volgens hem “ter dood veroordeeld door een rechterlijk vonnis dat illegaal was en een vorm van machtsmisbruik. De rechter erkende dat destijds.”

Eerder aangeklaagd

Padre Lodi da Cruz is parchiepriester in de staat Goias en is voorzitter van een van de bekendste pro-lifebewegingen in Brazilië. Hij is eerder vanwege zijn pro-life-activiteiten aangeklaagd.

Onjuiste informatie

De priester heeft geen spijt van zijn optreden destijds. Wel betreurt hij het dat hij de ouders niet heeft kunnen bijstaan. Hij verkeerde door onjuiste informatie in de pers dat de abortus wel had plaatsgevonden. Anders had hij de ouders alle hulp aangeboden die zij nodig hadden. Hij heeft dat vaker gedaan bij gecompliceerde zwangerschappen. Het kindje, Geovana, overleed acht dagen na de geboorte.

Verbaasd

Aanklachten van de ouders tegen de priester werden twee keer door een rechter afgewezen. Het Strafhof oordeelde dat Lodi da Cruz schuldig aan “misbruik van het recht op rechterlijke stappen en het schenden van de rechten van de zwangere vrouw en haar echtgenoot waardoor hen nodeloos lijden is aangedaan.”
De priester is verbaasd over het oordeel, dat hem schuldig acht aan het procederen terwijl de rechter die dat honoreerde vrijuit gaat.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.