<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Priester weigert Joe Biden de communie

Catholic News Service 30 oktober 2019
image
Joe Biden tijdens een toespraak op 26 oktober Foto: CNS Photo - Sam Wolfe, Reuters

De voormalige vicepresident van de Verenigde Staten Joe Biden is afgelopen weekeinde de communie geweigerd.

Biden bezocht de zondagsmis in de Sint-Antoniuskerk in Florence, in South Carolina. Hij voerde in die staat campagne voor de democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2020. De katholieke Biden, van 2009 tot 2017 vicepresident onder Barack Obama, kerkt normaal gesproken in de St.-Jozefkerk in Greenville, in de staat Delaware.

“Spijtig genoeg heb ik deze zondag de heilige communie moeten weigeren aan voormalig vicepresident Joe Biden”, schreef de dienstdoende priester, Robert Morey, in een verklaring. Hij reageerde op vragen van de krant Florence Morning News.

“De heilige communie betekent dat wij een zijn met God, elkaar en de Kerk. Onze daden moeten dat weerspiegelen. Iedere publieke figuur die pleit voor abortus, plaatst zichzelf buiten de leer van de Kerk.”

Paragraaf 915 van het kerkelijk wetboek

Centraal daarin staat paragraaf 915 van het kerkelijk wetboek. Daarin staat dat twee groepen mensen niet toegelaten mogen worden tot de communie: “geëxcommuniceerden en degenen die door een interdict getroffen zijn, na het opleggen of verklaren van hun straf, alsook anderen die halsstarrig volharden in een zware zonde die bekend is”.

De vraag of katholieke politici die abortus steunen, de communie kunnen ontvangen, komt in de VS maar ook elders met enige regelmaat naar voren, zeker in verkiezingstijd.

Vaticaan over pro-abortus politici

Ook het Vaticaan heeft zich er in het verleden over uitgesproken. In 2004 schreef de toenmalig prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, kardinaal Ratzinger, in een memo hierover:

“Als met betrekking tot de zware zonde van abortus of euthanasie iemands formele medewerking bekend wordt (in het geval van een katholieke politicus begrepen als zijn constante campagnevoeren voor en stemmen voor permissieve abortus- en euthanasiewetten), dan moet zijn pastor hem opzoeken, hem onderwijzen over de leer van de Kerk, hem op de hoogte stellen dat hij niet geacht wordt zich aan te bieden voor de heilige communie totdat hij de objectieve situatie van zonde tot een einde brengt, en hem waarschuwen dat hem anders de Eucharistie geweigerd zal worden.”

‘Geen sanctie of straf’

“Dit besluit is feitelijk geen sanctie of straf. Noch velt de bedienaar van de heilige communie een oordeel over iemands subjectieve schuld, maar veeleer reageert hij op de publieke onwaardigheid van iemand om de heilige communie te ontvangen als gevolg van een objectieve situatie van zonde.”

Priester Morey schreef in zijn verklaring te bidden voor Biden. “Als priester is het mijn verantwoordelijkheid om de zielen die aan mijn zorg zijn toevertrouwd te dienen, en ik moet dat zelfs in de moeilijkste situaties doen.”

Standpunt Joe Biden over abortus

Bidens abortusstandpunt is in de loop van zijn carrière veranderd.

Aanvankelijk was hij tegenstander van de financiering van abortus met belastinggeld. Afgelopen juni echter, nam hij een ander standpunt in over het zogeheten Hyde Amendment, dat verbiedt om gelden van het zorgstelsel Medicaid te gebruiken voor abortussen.

Tweet over abortusvonnis Hooggerechtshof

Op 5 oktober tweette Biden over Roe versus Wade, het vonnis waarmee het Amerikaanse Hooggerechtshof in 1973 abortus legaliseerde.

Roe v. Wade”, schreef Biden, “is de wet van het land, en wij moeten iedere poging het af te schaffen, bestrijden. Als president zal ik Roe wettelijk vastleggen en verzekeren dat deze keuze er een tussen een vrouw en haar dokter blijft.”

Steun voor priester Morley

Morley kreeg intussen steun van een collega uit Bidens woonplaats Greenville.

Jay Scott Newman is priester van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in die plaats. In de krant van het bisdom Charleston schreef hij ervan overtuigd te zijn dat Bidens situatie onder artikel 915 van het kerkelijk wetboek valt. Morley had volgens hem “de wet aan zijn kant”.

Het besluit om iemand de communie te weigeren is volgens Newman ook niet voorbehouden aan de lokale bisschop. Morley mocht het besluit dus nemen, schrijft hij.

Analogie met bisschoppen in tijd van strijd voor burgerrechten

“De beste analogie voor dit geval is misschien het besluit van verschillende bisschoppen tijdens de strijd voor burgerrechten om die katholieke politici die zich bleven verzetten tegen volledige integratie voor Afro-Amerikanen, uit te sluiten van de heilige communie. De aartsbisschop van New Orleans bijvoorbeeld, kreeg breed bijval voor zijn moed om die stap te zetten.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.