fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Priesters El Salvador: geen studie aan niet-kerkelijke universiteit

KN Redactie 18 februari 2016
image
Priesters in El Salvador bij de zaligverklaring van Oscar Romero. Zij mogen niet meer studeren aan een niet-kerkelijke universiteit

De Bisschoppenconferentie van El Salvador verbiedt het priesters om te studeren aan niet-kerkelijke universiteiten.

Dat lieten de bisschoppen weten in een brief die ze lieten publiceren in Orientación, het weekblad van de katholieke Kerk in het land.

Verbod

“We maken bekend aan alle priesters van de kerkprovincie van El Salvador, in het bijzonder aan de pastoors, administrators en vicarissen in parochies, dat het niet is toegestaan om universitaire studies te volgen aan lekenuniversiteiten zonder de schriftelijke toestemming van de eigen diocesane bisschop”, zo is te lezen.

Te veel risico’s

Het volgen van een studie aan zo’n universiteit is volgens de bisschoppen voor priesters “niet passend en niet goed voor ons (Kerk); zo lopen we veel risico ten aanzien van de wereld, en ook om in zekere zin de parochie en het pastorale leven te verlaten”.

Melden

De bisschoppen verzoeken de priesters die een universitaire studie willen volgen aan een niet-kerkelijke universiteit “dit te laten weten aan de eigen diocesane bisschop”, zodat de Bisschoppenconferentie “geleidelijk kan gaan zoeken” naar studiebeurzen bij een kerkelijke universiteit of bij een opleidingsinstituut van de Raad van Latijns-Amerikaanse bisschoppen.

Verleiding

De bisschoppen vrezen dat priesters een studie aan een gewone universiteit te overwegen “in het geval men op een dag het priesterschap verlaat” en dat “gaat niet samen met onze roeping en missie, we moeten deze verleiding ver van ons houden”.

Priesters wordt gevraagd de oproep van de bisschoppen “zeer serieus te nemen”.