fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Pro-abortusclubs vliegen abortuspillen Noord-Ierland in

KN Redactie 22 juni 2016
image
De drone met abortuspillen op de website van Women on Waves. (Screenshot: womenonwaves.org)

Verschillende pro-abortusgroepen hebben dinsdag per drone abortuspillen van Ierland naar Noord-Ierland gebracht.

Volgens de Nederlandse deelnemer aan de actie Women on Waves wilde men hiermee protesteren tegen de abortuswetgeving in beide landen. Die is wat de groepen betreft te streng.

Meer abortuspillen

Nadat de drone was geland, zouden twee vrouwen de middelen ingenomen hebben.

Women on Waves zegt verder ook een op afstand bestuurbare speedboot te hebben ingezet om meer pillen te transporteren. Volgens de groep zal een abortusverbod vrouwen er niet van afhouden abortuspillen te gebruiken.

Ierse abortuswet

In Ierland is abortus enkel legaal, wanneer uitdragen van de zwangerschap het leven van de moeder in gevaar brengt. Dat geldt ook wanneer de vrouw een risico loopt suïcide te plegen.

In andere gevallen staat op het uitvoeren van of helpen bij een abortus een celstraf van maximaal veertien jaar.

Noord-Ierse abortuswet

Noord-Ierland maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk, maar het eigen parlement heeft sinds 1998 juridische controle over zowel de gezondheidszorg als het strafrecht.

Het land is daarom niet verplicht de abortuswet van 1967 te volgen, die abortus tot de 24e week toestaat in Engeland, Schotland en Wales.

Abortuswetten onder vuur

De strenge abortuswetten van beide landen liggen echter onder vuur. Het Hooggerechtshof in Belfast vonniste eind 2015 dat de Noord-Ierse abortuswet zou ingaan tegen het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Experts van het VN-mensenrechtencomité stelden onlangs dat Ierland zijn abortuswet en “indien nodig zijn grondwet” moet veranderen om in meer gevallen dan tot nu toe “procedures voor het afbreken van zwangerschappen” mogelijk te maken.