<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Experts VN-comité willen dat Ierland abortuswet versoepelt

KN Redactie 9 juni 2016
image
Zondag nog gingen duizenden Ieren in Dublin de straat op om te demonstreren voor behoudt van het pro-life achtste amendement van de Ierse grondwet. (Foto: Pro Life Campaign Ireland)

Experts van het VN-mensenrechtencomité vinden dat Ierland zijn abortuswet en “indien nodig zijn grondwet” moet veranderen om in meer gevallen dan tot nu toe “procedures voor het afbreken van zwangerschappen” mogelijk te maken.

Dat meldt de website van het Kantoor van de VN-Hoge Commissaris voor Mensenrechten. Momenteel is abortus in Ierland in de meeste omstandigheden verboden. In 1983 is een amendement op de grondwet aangenomen dat het recht op leven van het ongeboren kind vastlegt.

‘Onafhankelijke experts’

De volgens de website “onafhankelijke experts” van het comité gaven hun oordeel over de klacht die een Ierse vrouw had ingediend. De strenge abortuswet zou ertoe hebben geleid, aldus de site, dat zij gediscrimineerd is en aan een “wrede, inhumane of vernederende behandeling” werd onderworpen.

‘Niet levensvatbare zwangerschap’

De vrouw kreeg in 2011 in de 21e week van haar zwangerschap te horen dat haar kind aangeboren afwijkingen had, waardoor het in de baarmoeder of kort na de bevalling zou overlijden.

Ze moest daardoor volgens het comité kiezen tussen het uitdragen van een “niet levensvatbare zwangerschap” of “op eigen kosten en gescheiden van de steun van haar familie” naar het buitenland reizen “terwijl ze een stervende foetus droeg”, om “terug te keren terwijl ze nog niet geheel hersteld was”.

De vrouw ging naar het Verenigd Koninkrjk, waar ze een abortus onderging, en keerde vanwege geldgebrek twaalf uur later weer naar Ierland terug, onder achterlating van de stoffelijke resten van het kind. Drie weken later kreeg ze volgens het comité onverwacht de as thuisbezorgd.

Discriminatie

In Ierland zou de vrouw niet de bijstand en medische zorg hebben gekregen die vrouwen krijgen die een miskraam krijgen. Dat kwam volgens het comité neer op het negeren van haar medische noden en sociaaleconomische omstandigheden en zou een geval van discriminatie zijn.

‘Negatieve ervaringen’

Het comité schrijft dat veel “van de negatieve ervaringen” vermeden hadden kunnen worden als de vrouw “niet verboden was haar zwangerschap af te breken in het bekende milieu van haar eigen land en onder de zorg van de gezondheidsprofessionals die ze kende en vertrouwde”.

Volgens het comité zou de vrouw niet alleen geleden hebben onder “de schaamte en stigma verbonden aan het criminaliseren van abortus van een fataal zieke foetus”, maar kwam daar nog bij dat ze niet juist geïnformeerd zou zijn over de medische opties.

Informeren over abortus

De Ierse wet staat het zorgverleners toe patiënten te informeren over abortus en de omstandigheden waaronder in Ierland en het buitenland een abortus mogelijk is.

De wet verbiedt hen echter een abortus te bevorderen of zich er voorstander van te tonen. Omdat het onderscheid niet duidelijk zou zijn, zouden zorgverleners terugschrikken en zou de vrouw niet de juiste informatie gehad hebben, aldus het comité.

‘Zwangerschapsafbreking in Ierland’

Volgens het comité zou Ierland de vrouw onder het Internationaal Verdrag over Burgelijke en Politieke Rechten, dat het land heeft getekend, de vrouw moeten compenseren en eventuele psychologische behandeling moeten vergoeden. Ook zou het moeten voorkomen dat er nog eens zoiets gebeurt.

Om dat te bereiken zou Ierland “zijn wet op vrijwillige afbreking van zwangerschap moeten amenderen, waaronder indien nodig zijn grondwet, om overeenstemming met het Verdrag te verzekeren, waaronder effectieve, tijdige en toegankelijke procedures voor zwangerschapsafbreking in Ierland”.

Verder zou het maatregelen moeten nemen “om te verzekeren dat aanbieders van gezondheidszorg in een positie zijn om volledige informatie te verschaffen over veilige abortusdiensten zonder angst om aan strafrechtelijke sancties te worden onderworpen”.

Reactie Ierland

Volgens Ierland reflecteren zijn abortuswetgeving en grondwet “de genuanceerde en proportionele benadering van de overwogen standpunten van het Iers electoraat over de diepe morele vraag van de mate waarin het recht op leven van de foetus beschermd en afgewogen zou moeten worden tegen de rechten van de vrouw”.

Pro-life demonstratie Dublin

Zondag nog gingen duizenden Ieren in Dublin de straat op om te demonstreren voor behoudt van het pro-life achtste amendement van de Ierse grondwet. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.