fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Pro-lifebeweging woedend over ‘straf voor vrouwen na abortus’

KN Redactie 31 maart 2016
image

De republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft de woede van de pro-lifebeweging gewekt door te stellen dat vrouwen die een abortus hebben ondergaan straf verdienen.

Straf voor de vrouw

Trump deed de gewraakte uitspraak tijdens een kritisch televisie-interview toen hem werd gevraagd of hij vindt dat abortus gestraft moet worden. Hij probeerde die vraag eerst te ontwijken en stelde vervolgens dat “mensen in bepaalde delen van de republikeinse partij, conservatieve republikeinen”, met ja zouden antwoorden. Toen de interviewer naar Trumps eigen standpunt vroeg antwoordde deze dat er “enige vorm van straf” zou moeten zijn.
“Voor de vrouw?”, vroeg interviewer Chris Matthews. “Ja”, antwoordde Trump, maar de straf zou nog nader moeten worden bepaald.

Straf voor ‘illegale daad’

Later kwam Trump terug op zijn uitspraak door te stellen dat “de vrouw het slachtoffer” is van abortus, “net als het kind in haar baarmoeder”. Indien abortus strafbaar zou zijn zou ieder die “deze illegale daad” verricht juridisch vervolgd moeten worden, “niet de vrouw”.

Steun en begrip

Verschillende pro-life-organisaties hebben verontwaardigd gereageerd op de uitspraken van Trump. De pro-lifebeweging staat op het standpunt dat vrouwen die een abortus hebben ondergaan slachtoffer zijn en geen dader. Zij verdienen steun en begrip in plaats van moeilijkheden.

Keuze uit wanhoop

“Trumps commentaar staat volkomen los van de pro-lifebeweging en al helemaal van vrouwen die zo’n tragische zaak als abortus hebben gekozen”, aldus Jeanne Mancini, voorzitter van de March for Life Education and Defense Fund. “Vrouwen die abortus kiezen doen dat vaak uit wanhoop en hebben daar veel spijt van”.
“Geen enkele pro-lifer zou ooit een vrouw willen bestraffen die abortus heeft gekozen. Dat gaat tegen de natuur in van waar wij het over hebben”, aldus Mancini.
“Wij nodigen vrouwen die deze weg gekozen hebben uit om heling te zoeken, geen straf.”

Uitgebuit

Zij kreeg bijval van Penny Nance, voorzitter van Concerned Women for America. “Dit zijn gekwetste en gewonde vrouwen die zijn uitgebuit door de abortusindustrie en Planned Parenthood.”
Ook National Right to Life-voorzitter Carol Tobias verklaarde dat haar organisatie “al heel lang tegen het opleggen van straf is op vrouwen die een abortus of een poging daartoe hebben ondergaan. Straffen zouden juist opgelegd moeten worden aan aborteurs”, aldus Tobias.

‘Charlatan’

De andere presidentskandidaten haalden fel uit naar Trump, onder wie ook Ted Cruz, die een duidelijk pro-lifestandpunt heeft. Diens campagneleider wees erop in een reactie op dat Cruz “de visie van de pro-lifebeweging deelt en die zich al jaren richt op vervolging van de aborteurs en niet de vrouwen die abortus ondergaan.”
“Dit is een nieuw voorbeeld van Donald Trumps blunders. Waarom? Omdat hij een charlatan is.” (KN/LSN)