Een rechtbank in Zagreb heeft een uitspraak van grote historische en politieke betekenis gedaan.
Het heeft op 22 juli het vonnis tegen de vroegere aartsbisschop van Zagreb, Aloysius Stepinac volledig vernietigd. In 1946 werd de aartsbisschop veroordeeld tot zestien jaar dwangarbeid op beschuldiging van collaboratie met het Ustasa-regime van de NHD, de Onafhankelijke Staat van Kroatië, die gesteund werd door Duitsland en Italië in de Tweede Wereldoorlog.
Stepinac werd er ook van beschuldigd zijn goedkeuring en actieve steun gegeven te hebben aan het afslachten van Serviërs, Joden en zigeuners door Ustasa-militanten in heel het land en in het bijzonder in het Jasenovac concentratiekamp. Stepinac is beweerdelijk in 1960 gestorven tijdens huisarrest in zijn geboorteplaats Krasic, nabij Zagreb, als gevolg van verschillende vergiftigingspogingen tijdens zijn verblijf in de gevangenis.
De rechtbank oordeelt dat het vonnis dat werd uitgesproken door het Hooggerechtshof van de Volksrepubliek Kroatië in 1946 alle beginselen schendt van de huidige strafwet, alsook van de wet die van kracht was toen de straf werd uitgesproken. Volgens de rechtbank volgt uit de processtukken dat het politieke proces doorgestoken kaart was. Zo werden bijvoorbeeld alleen speciaal geïnstrueerde getuige à charge tot de rechtszitting toegelaten, zodat het vonnis “in feite niet beslist werd door de rechters maar door de communistische aanklager, Jakov Blazevic.” De beslissing van de rechtbank in Zagreb stuit in Servië echter op grote weerstand. (KN/Vatican Insider)