<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Protestantse theoloog gaat Argentijnse versie Osservatore runnen

KN Redactie 13 juli 2016
image
Foto: AP

Paus Franciscus heeft de protestantse theoloog Marcelo Figueroa aangesteld om de inhoud van de nieuwe Argentijnse editie van de Osservatore Romano te managen. Daarnaast houdt de Argentijnse bisschoppenconferentie overzicht.

De editie verschijnt vanaf begin september om de boodschap van de paus ongefilterd en zonder spin door te kunnen geven in zijn vaderland, meldt Crux.

Bevriend met de paus

Figueroa is al lang bevriend met de paus. De twee maakten onder meer samen met een andere vriend van de paus, rabbijn Abraham Skorka, een programma voor het tv-kanaal van het aartsbisdom Buenos Aires, dat kardinaal Jorge Bergoglio leidde voor hij paus werd.

Argentijnse invalshoek

Er is al een algemene, wekelijks verschijnende Spaanstalige editie van de Osservatore. De inhoud daarvan zal de ruggengraat vormen voor de Argentijnse versie van de krant.

Daarnaast zal het blad, dat vanaf september gaat verschijnen, per nummer vier tot acht pagina’s bevatten met opinie, analyse en commentaar met een Argentijnse invalshoek over Franciscus’ activiteiten.

‘Vrienden’

Figueroa zei tegen Crux dat het idee voor een Argentijnse Osservatore voortkomt uit “de constante dialoog die Franciscus en ik hebben, als vrienden”. “We willen Franciscus’ universele, pastorale werk verspreiden, op een manier die iedere Argentijn bereikt”, aldus de theoloog.

De Argentijnse Osservatore is de eerste lokale editie van de Vaticaanse krant die regelmatig eigen inhoud gaat maken.

Aanhangers van andere godsdiensten

Daaronder vallen volgens Figueroa niet alleen bijdragen van bekende Argentijnse katholieken, zoals de rector van de Katholieke Universiteit, mgr. Víctor Manuel Fernández.

Hij voorziet ook artikelen van aanhangers van andere godsdiensten om de oecumenische en interreligieuze inspanningen van de paus te benadrukken.

‘Politiek geladen interpretaties’

Figueroa zei ook “niet verrast” te zijn door de “grote geste” van de paus. Wel is hij zich er goed van bewust verantwoording te dragen voor het laten klinken van Franciscus’ stem in diens vaderland, waar die vaak “onderwerp is van wedijverende en politiek geladen interpretaties”.

“Ik geloof”, zei hij, “dat diegenen die willen luisteren naar de stem van de paus, zijn pastorale werk volgend, met wat aanvullend commentaar, verrijkt zal worden door onze editie”, aldus de theoloog.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.