<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Rapport Congres VS: ‘Toenemende vervolging van katholieken in China’

Catholic News Agency 10 januari 2020
image
Archiefbeeld: de Chinese vlag wappert voor een katholieke kerk in de plaats Huangtugang. Foto: CNS Photo - Thomas Peter, Reuters

Volgens een rapport van het Amerikaans Congres is de mensenrechtensituatie in China tussen 2018 en 2019 verslechterd. De vervolging van Chinese katholieken is sinds de eind 2018 gesloten deal tussen Rome en Beijing toegenomen.

Volgens de Congressionele Commissie voor China verslechterde ook de rechtstaat verder en hebben de Chinese regering en de communistische partij “in toenemende mate regels en wetten” gebruikt “om zicht te verzekeren van sociale en politieke controle”.

Het jaarlijkse rapport van de commissie werd woensdag gepubliceerd.

Voorlopige overeenkomst China-Heilige Stoel

Het gaat onder meer ook in op de voorlopige overeenkomst die China en de Heilige Stoel in 2018 sloten. Die ging onder meer over het decennia oude strijdpunt wie bisschoppen mag benoemen. Dat recht is voorbehouden aan de paus, maar China ziet dat als buitenlandse inmenging in binnenlandse aangelegenheden.

De deal was bedoeld om de eenheid tussen de ‘ondergrondse’, Romegetrouwe en de door de staat goedgekeurde ‘bovengrondse’ katholieke gemeenschappen dichterbij te brengen.

‘Toenemende vervolging katholieken’

Sinds de overeenkomst werd gesloten, hebben lokale autoriteiten “katholieke gelovigen in China onderworpen aan toenemende vervolging door kerken te slopen, kruisen te verwijderen en door te gaan met het vastzetten van ondergrondse geestelijken”.

Ook protestanten, moslims en andere religieuze groepen vervolgd

Het rapport wijst ook op de opkomst van grote interneteringskampen in de West-Chinese provincie Xinjiang. Behalve katholieken worden ook protestanten, moslims en andere niet geregistreerde kerken en religieuze groepen bruut vervolgd.

Ook komt de repressie ter sprake van de pro-democratische demonstranten in Hongkong.

Staat wil controle over religies

De Chinese communistische partij voert een vijfjarig ‘sinificatie’-plan door. Dat moet de staat controle geven over religies.

Wetenschappers en mensenrechtengroepen omschrijven de religieuze vervolging in de onderzochte periode als “van een intensiteit die sinds de Culturele Revolutie niet meer gezien is”, aldus het rapport.

Nieuwe beperkende maatregelen

Onlangs nog kwam er nieuws over nieuwe beperkende maatregelen voor religieuze groepen naar buiten. Die zouden per 1 februari van kracht worden. Als dat inderdaad gebeurt, wordt de greep van de overheid op godsdiensten nog steviger.

Database politieke gevangenen

De Congressional-Executive Commission on China werd in 2000 ingesteld door het Amerikaans Congres, in het kader van de toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie.

De commissie rapporteert over de mensenrechten in het land en houdt een database bij van politieke gevangenen. Ze heeft zowel republikeinse als democratische leden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.