<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Rapport: in zeventig jaar naar schatting honderdduizenden misbruikslachtoffers in Franse Kerk

Selinde van Dijk-Kroesbergen 5 oktober 2021
image
Ex-priester Bernard Preynat in een rechtbank in Lyon. Preynat werd in 2020 tot vijf jaar cel veroordeeld voor het misbruiken van padvinders. Foto: CNS Photo - Emmanuel Fourdrot, Reuters

Na jaren onderzoek is vandaag het rapport naar seksueel misbruik in de Franse Kerk gepubliceerd. De cijfers liegen er niet om: ongeveer drieduizend geestelijken hebben zich de afgelopen zeventig jaar schuldig gemaakt aan seksueel misbruik. Ze hebben volgens een statistische schatting zo’n 216.000 slachtoffers gemaakt.

Het 2500-pagina’s tellende onderzoeksrapport is vandaag tijdens een persconferentie overhandigd aan de Franse bisschoppenconferentie (CEF) en de Conferentie van Religieuzen van instituten en congregaties (Corref). Zij gaven in het najaar van 2018 opdracht tot dit onderzoek.

‘Een minimale schatting’

De voorzitter van de onderzoekscommissie – Jean-Marc Sauvé – maakte zondag al enkele uitkomsten van het onderzoek bekend. Zo zei hij dat uit het onderzoek blijkt dat zich in de jaren 1950-2020 tussen de 2900 en 3200 priesters schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik. “Dat is een minimale schatting”, voegde hij hieraan toe.

Twee derde van deze groep zijn diocesane priesters, de rest leden van religieuze ordes. Het aantal komt neer op ongeveer 3% van de 115.000 priesters die in de periode 1950-2020 actief waren.

Fors meer slachtoffers

Vandaag maakte hij ook het geschatte aantal slachtoffers bekend. Dit aantal – 216.000 – is fors hoger dan de 10.000 die de Sauvé afgelopen voorjaar had geschat, al werd er bij aangetekend dat er een foutmarge van plus of min 50.000 in de schatting zit.

Ongeveer tachtig procent van de slachtoffers is jongen of man. Van de slachtoffers kampt nog zestig procent met problemen rond seksualiteit en gevoelsleven.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Slaat in als een bom’

“Het slaat in als een bom “, zegt Olivier Savignac van Parler et Revivre, een slachtoffergroep. Hij is geschokt door het hoge aantal slachtoffers. “Dit betekent zeventig slachtoffers per dader.”

De Franse bisschoppen waarschuwden afgelopen weekend hun priesters en parochies al dat het rapport “een test van waarheid en een hard en serieus moment” zal zijn. Ze stuurden een bericht dat tijdens de Missen kon worden voorgelezen.

Onderzoeksrapport

Het Sauvé-rapport is gebaseerd op gegevens van 115.000 priesters, archieven van rechtbanken, politie en media en interviews met 6500 slachtoffers van seksueel misbruik. Naast het vaststellen van de omvang van het misbruik, onderzocht de commissie ook de manier waarop de Kerk met de kwestie is omgegaan.

Tot slot staan er 45 aanbevelingen in. Deze hebben betrekking op onder andere preventie, slachtofferhulp, priesteropleiding, kerkelijk recht en het bestuur van de Kerk. Erkenning van de slachtoffers en schadevergoeding zullen erin centraal staan.

Actie

Dat het rapport pas na drie jaar onderzoek uitkomt, betekent niet dat er ondertussen geen actie is ondernomen. Sauvé liet weten dat de commissie al in 22 gevallen bewijs heeft doorgegeven aan openbare aanklagers, aangezien sommige beschuldigingen gericht zijn tegen geestelijken die nog in leven zijn.

De Franse bisschoppen hebben afgelopen voorjaar al een fonds opgericht om te helpen en te vechten tegen het misbruik van minderjarigen. CEF en Corref zullen begin november in Lourdes hun plenaire vergaderingen houden. Tijdens deze bijeenkomsten zullen ze zich beraden over de aanbevelingen.

Bronnen: La Croix, Catholic News Service, NU.nl

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.