<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Reactie Vaticaan op opvallende schuldbekentenis Chinese bisschop

KN Redactie 24 juni 2016
image
Mgr. Ma Daqin (Foto: AsiaNews)

Mgr. Ma Daqin van Shanghai maakte tot verbijstering van veel Chinese katholieken begin juni ineens een knieval voor de door de staat gecontroleerde Kerk. De paus volgt de kwestie “aandachtig en bezorgd”.

Met die woorden van Vaticaans woordvoerder pater Lombardi reageert het Vaticaan nu toch op “de persoonlijke en kerkelijke kwestie van bisschop Ma Dagin van Shanghai”. Hij benadrukte verder dat de paus hem en alle Chinese katholieken “dagelijks in gebed” heeft.

Huisarrest

Mgr. Ma Daqin had tijdens zijn bisschopswijding in 2012 nog voor ophef gezorgd door ter plekke aan te kondigen te breken met de Chinese Patriottische Vereniging (PV). De PV is de door de staat gecontroleerde Kerk. Om die reden werd hij na de wijding gearresteerd en veroordeeld tot vier jaar huisarrest.

Op 12 juni verscheen er echter een blog waarin de bisschop de PV echter prijst en een schuldbekentenis lijkt te doen. “Er was een periode waarin ik, daartoe door elementen van buiten aangezet, in woord en daad fouten heb gemaakt tegenover de PV”, schrijft hij daarin onder meer.

Verbijstering

Chinese katholieken reageerden verbijsterd. Bernardo Cervelara, hoofdredacteur van AsiaNews, zegt dat dit komt omdat mgr. Ma Daqin het symbool was geworden van het verzet binnen de officiële Kerk. “Zijn houding had juist geleid tot een grotere eenheid tussen de officiële en ondergrondse katholieken in Shanghai.”

Veel Chinese katholieken denken dat zijn blog alleen onder zware druk tot stand kan zijn gekomen. En sommigen vragen zich af of hij het wel zelf schreef.

Rol van de Heilige Stoel

Het Vaticaan deed er in eerste instantie het zwijgen toe, tot teleurstelling van Chinese katholieken. Een Chinese bisschop stelde dat het zwijgen van de Heilige Stoel “alleen maar verwarring creërde”.

Pater Lombardi verklaarde gisteren dat het Vaticaan op de hoogte werd gebracht van de verklaringen “die toegeschreven worden aan mgr. Thaddeus Ma Daqin” via “zijn blog en de persbureaus”.

De Vaticaans woordvoerder ontkende dat het Vaticaan “directe informatie” had ontvangen. “Elke speculatie over een zogenaamde rol van de Heilige Stoel is niet op zijn plaats”, zo zei hij. (KN/AN)

Lees meer

Lees meer over de kwestie rond mgr. Ma Daqin in de nieuwe editie van Katholiek Nieuwsblad.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.