<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Rechtbank doet geen uitspraak in ‘dwangarbeidszaak’ tegen zusters Goede Herder wegens verjaring

Luuk van den Einden 30 maart 2023
image
De rechtbank Noord-Holland heeft besloten geen uitspraak te doen in de zaak die negentien vrouwen hadden aangespannen tegen de congregatie van de Goede Herder, omdat de feiten verjaard zijn. Foto: iStock

De rechter heeft de schadevergoedingseis van 19 vrouwen tegen de congregatie van de Goede Herder afgewezen omdat de zaak verjaard is. Ook het verzoek om een uitzondering te maken op de verjaringstermijn is afgewezen.

In februari daagden negentien vrouwen de zusterorde van de Goede Herder voor de rechtbank. Zij zouden namelijk dwangarbeid hebben moeten verrichten toen ze als tieners in een van de vijf opvanginstellingen van de congregatie verbleven. De vrouwen zaten daar verspreid over een periode van 1951 tot 1979.

Bewust getraumatiseerd

Volgens de vrouwen heeft de arbeid in onder meer wasserijen en naaiateliers psychische schade opgeleverd. In een persbericht meldt de rechtbank Noord-Holland dat de negentien beweren dat de zusters de meisjes in de instellingen bewust getraumatiseerd hebben.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De rechtbank heeft echter besloten geen inhoudelijke uitspraak te doen in deze zaak. De termijn waarbinnen de vrouwen de congregatie voor de rechter konden dagen, is namelijk al bijna twintig jaar verstreken. De vrouwen wisten dat, maar vinden het volgens de rechtbank niet passend dat de congregatie zich op die verjaring beroept.

De negentien vrouwen beweren allemaal een posttraumatische stressstoornis te hebben opgelopen, waardoor ze niet eerder in staat waren de Goede Herder aansprakelijk te stellen. Daartoe waren ze enkele jaren geleden pas in staat, maar dat bleek dus te laat.

Geen uitzondering

Volgens de rechtbank kan alleen in uitzonderlijke gevallen een uitzondering worden gemaakt op de verjaringstermijn. De rechtbank is er niet van overtuigd dat de Goede Herder alle meisjes in haar instellingen bewust heeft getraumatiseerd.

Uit rapporten die in opdracht van de overheid zijn opgesteld, blijkt namelijk dat er ook vrouwen zijn die hun verblijf bij de Goede Herder niet als negatief hebben ervaren.

Kwetsbare meisjes

De congregatie van de Zusters van de Goede Herder beheerde vroeger vijf jeugdinstellingen voor kwetsbare meisjes in Nederland. Meisjes met een onveilige thuissituatie of die in aanraking met justitie waren geweest, konden door de rechter in zo’n instelling geplaatst worden. Ook konden ouders hun dochter zelf naar de zusters sturen, bijvoorbeeld in een geval van ongewenste zwangerschap.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In 2019 erkende de Goede Herder na een overheidsonderzoek dat er dwangarbeid had plaatsgevonden. Slachtoffers kregen een schadevergoeding van vijfduizend euro. Ook werd vorig jaar in het voormalige klooster van de zusters in Velp een gedenkmonument opgericht.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.