fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Recordaantal priesterwijdingen in Pakistan

KN Redactie 29 augustus 2016
image
Kort na Pasen werden vijf kapucijnen gewijd. (Foto: CNA/Asif Nazir)

In het Pakistaanse aartsbisdom Lahore zijn zaterdag vijf priesters gewijd.

Dit jaar zijn er in heel Pakistan al 21 nieuwe priesters bijgekomen. Ik oktober zullen in Karachi nog eens drie mannen de wijding ontvangen.

‘Echt een record’

“Tot nu toe hadden wij er een of twee per jaar”, aldus aartsbisschop Sebastian Shah tegenover AsiaNews. “Vijf priesters is echt een record.” Kort na Pasen werden in Lahore vijf kapucijnen tot priester gewijd.

Verband met terrorisme

Volgens pater Joseph Louis, oud-directeur van Caritas Lahore, is er een verband tussen de opkomst van het terrorisme sinds 11 september 2001 in de VS en de “toename van eigen roepingen”.
“Mensen zijn meer bezig met het geloof. Zij moeten iets doen omdat de heersers hen geen hoop bieden. Mensen gaan meer naar de kerk omdat er een grote behoefte is aan troost en spirituele kennis”, aldus de priester. Het grote aantal wijdingen noemt hij “de vruchten van het werd dat wij eerder hebben verzet.”

Nederigheid vereist

Mgr. Shah waarschuwde de neomisten tijdens de preek voor de uitdagingen die hen boven het hoofd hangen. Hij waarschuwde hen voor de “obsessie met geld”, want “daar bestaat geen remedie tegen”. Ook maande hij hen zich niet aan een persoon, familie , parochie of instelling te hechten. “Priesterschap betekent dienstbaarheid aan anderen en nederigheid is daarvoor de eerste vereiste.”
In Pakistan leven iets meer dan een miljoen katholieken, rond 1% van de bevolking.