<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Religieuze boek in de verdrukking

Benoit Lannoo 10 november 2018
image
Sharon McCutcheon

Op het honderdtal stands op de 82ste Boekenbeurs in Antwerp Expo die nog tot zondag duurt, is er slechts één van uitgeverijen die expliciet inzetten op het religieuze boek: Averbode en Halewijn.

“We bemannen  deze stand samen sinds 2013”, zegt Els Van Dam van Uitgeverij Halewijn, “en dat is een win-win: Averbode trekt veel onderwijsmensen aan omdat ze ook educatieve publicaties op de markt brengen, en bij ons komen nogal wat vrijwilligers uit de parochies over de vloer omdat Halewijn ook het parochieblad Kerk & Leven drukt.”

Beide uitgeverijen handhaven dan ook uitdrukkelijk een fonds met religieuze, spirituele en theologische boeken. “Natuurlijk maken wij op pakweg de vertaling van Gerhard Lohfinks standaardwerk over het christelijk verrijzenisgeloof geen grote winsten”, zegt Filip Noël van Averbode, “maar de norbertijnengemeenschap die achter onze uitgeverij staat, wil uitdrukkelijk dat we in zo’n publicaties blijven investeren.”

Krimpend lezerspubliek

De moeilijke boekenmarkt en het krimpende gelovige lezerspubliek maken het Vlaamse uitgeverijen natuurlijk niet makkelijk om religieuze boeken uit te geven. “Als we denken van een boek niet eens 1.000 exemplaren te verkopen, kunnen we er niet aan beginnen”, zegt Maarten Van Steenbergen van Lannoo onomwonden.

Uitgeverij Lannoo – een van de grootste in het Nederlandse taalgebied – verkoopt nog altijd bestsellerauteurs als Henri Nouwen, maar het nieuwe aanbod aan ‘Spiritualiteit’ op de Boekenbeurs bestaat vooral uit titels over welbevinden of mindfulness en of over de rol van godsdienst in de maatschappij, zoals bijvoorbeeld het boek over jongeren en geloof van Tom Zwaenepoel.

Op een lager pitje

Vroeger bracht ook Uitgeverij Davidsfonds religieuze boeken op de markt, maar de gelijknamige van origine katholieke cultuurbeweging heeft deze aan WPG Uitgevers verkocht en ook daar staat de belangstelling voor religie op een veel lager pitje.

En zo kom je op deze Boekenbeurs bij Uitgeverij Houtekiet wel een volledig boekenrek tegen met expliciet atheïstische literatuur van auteurs à la Floris van den Berg, Dirk Verhofstadt (broer van) en Paul Cliteur, maar is het religieuze boek er in de verdrukking gekomen.

Religieuze boeken in de prijzen

Op de Boekenbeurs werden vrijdag ook de jaarlijkse prijzen voor het spirituele en het religieuze boek 2018 uitgereikt.

De prijs voor het spirituele boek 2018 werd door de jury toegekend aan Toon Horsten voor zijn boek De pater en de filosoof. De prijs voor het religieuze boek werd uitgereikt aan Maarten van der Graaff voor zijn boek Wormen en Engelen.

De publieksprijs via een lezerstemming werd gewonnen door de in mei van dit jaar overleden auteur en literatuurwetenschapper Rita Ghesquière voor haar boek Duizend namen. 1545 lezers namen deel aan de internetbevraging. 705 kozen voor dit boek.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.