Religieuze leiders en vertegenwoordigers van levensbeschouwelijke organisaties vragen premier Rutte in een brief om in te grijpen in Jemen. “De situatie van onschuldige burgers is uiterst schrijnend en levensbedreigend.”
“Van de 29 miljoen inwoners van Jemen verkeren 22 miljoen mensen in nood, waarvan 14 miljoen in direct levensgevaar door gebrek aan voedsel. Drie miljoen mensen zijn ontheemd door bombardementen, veelal op burgerdoelen, waaronder voedselopslagplaatsen”, aldus de brief, die ondertekend is door Rabbijn Awraham Soetendorp. Ook Hans van den Hende, bisschop van Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, ondertekende de brief.
Met de brief hopen de schrijvers de machteloosheid over de situatie die dreigt, te doorbreken. “Vanuit deze door ons gedeelde verantwoordelijkheid richten wij, diverse religies en levensbeschouwingen vertegenwoordigend, ons tot u met een hartstochtelijke bede om met alle kracht leiderschap te blijven tonen. Al het mogelijke moet worden gedaan om het lijden van de burgerbevolking in Jemen te stoppen en in hun noden te voorzien.”
De ondertekenaars vragen Rutte om zich in te zetten voor een staakt-het-vuren. Ook zou de premier moeten pleiten voor de implementatie van een VN-resolutie die de hongersnood moet bestrijden en een veilige humanitaire corridor mogelijk moet maken. Daarmee kan de Jemenitische bevolking van voedsel en medicijnen worden voorzien.
In Jemen woedt sinds 2015 een burgeroorlog tussen sjiitische Houthi-rebellen en de overwegend soennitische regering van president Al-Hadi. Die wordt gesteund door Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, die strijden tegen de vermeende Iraanse expansie in het land. Het Westen steunt Saudi-Arabië in haar strijd tegen de Houthi’s.
Op 4 mei 2016 werden in Jemen vier zusters van Moeder Teresa bij een terroristische aanslag op hun klooster vermoord. Bij de aanslag, die plaats vond in de havenstad Aden, vielen twaalf andere slachtoffers. Daarnaast werd tijdens de aanslag de Indiase salesiaan Tom Uzhunnalil ontvoerd, die in september 2017, mede door inspanningen van paus Franciscus werd bevrijd.
In Katholiek Nieuwsblad van vrijdag 9 november verschijnt een analyse over de huidige situatie in Jemen. (KN/rkkerk.nl)