<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Rode kerken voor godsdienstvrijheid

Selinde van Dijk-Kroesbergen 20 november 2019
image
Op Red Wednesday 2018 werd de Sint-Janskathedraal in Den Bosch bloedrood verlicht om aandacht te vragen voor vervolgde christenen. Dit jaar doen veel meer kerken in Nederland mee aan de actie. Foto: Kerk in Nood

Bijna veertig kerkgebouwen in Nederland worden op woensdag 27 november rood belicht. Hiermee nemen ze deel aan de wereldwijde actie #Red Wednesday dat op initiatief van Kerk in Nood gehouden wordt.

Directeur Peter Broeders zegt in een toelichting dat door de secularisatie de mensen in westerse landen tegenwoordig niet meer lijken te beseffen hoeveel geloof en godsdienstvrijheid voor andere mensen betekent.

Met deze actie wil de katholieke hulporganisatie meer aandacht vragen voor het onderwerp.

Godsdienstvrijheid helpt bij wereldvrede

“Godsdienstvrijheid is een belangrijk element voor vrede wereldwijd”, zegt hij. “In alle landen is wel sprake van onverdraagzaamheid tegen godsdiensten. Lees de reacties maar op de sociale media wanneer er in de seculiere media iets over religie geschreven staat.”

Dennis Peters, communicatiemedewerker van Kerk in Nood: “In Nederland is wel sprake van onverdraagzaamheid, maar nauwelijks van discriminatie. Wanneer er gediscrimineerd wordt op grond van geloofsovertuiging, dan kan daartegen worden opgetreden. Daarom is het ook zo belangrijk dat godsdienstvrijheid in onze grondwet staat en blijft staan.”

Heel anders is dat volgens hem in landen als Pakistan, waar lokale politie christenvervolging soms eerder faciliteert dan bestraft. Ook in landen waar terroristische organisaties als Boko Haram actief zijn of in het communistische Noord-Korea is het nauwelijks mogelijk om te geloven.

“In alle landen is wel sprake van onverdraagzaamheid tegen godsdiensten”
- Peter Broeders, directeur Kerk in Nood

Toenemende solidariteit met minderheden

Peters constateert dat er in het algemeen toenemende aandacht is voor discriminatie. “Kijk maar naar alle media-aandacht rondom racisme in de voetbalwereld. Daarom is het des te vreemder dat er amper aandacht is voor discriminatie omwille van geloof. Zodra het om geloof gaat, is er in het Westen een zeker ongemak. Er lijkt veel onwetendheid te zijn over het christendom of over de islam. Het wordt gelovigen steeds lastiger gemaakt om hun geloof te beleven.”

Broeders vult aan: “Er worden steeds meer activiteiten op zondagochtend georganiseerd en mensen vinden het dan vreemd als je hier niet aan mee wilt doen, omdat je naar de kerk wil. ”

Rood

Marco Borsato zong over rood als kleur van de liefde, hier staat het rood voor het bloed van de martelaren. Aan kerken die rood worden aangelicht stuurt Kerk in Nood rode filters toe. Ook zijn er kerken waar parochianen zich solidair tonen door bijvoorbeeld rode kleding te dragen.

In veel kerken in het land zal er een gebedsavond of versperviering georganiseerd worden. De deelnemende kerken is gevraagd om foto’s te maken van hun ‘rode’ kerken en die massaal op de sociale media te zetten.

Wereldwijde actie

Ongeveer vijf jaar geleden is de actie Red Wednesday in Engeland begonnen. Daar werd de kathedraal van Westminster gekleurd. Andere landen volgden.

Zo werden de afgelopen jaren de kanalen van Venetië, de Sacre Coeur basiliek in Parijs en het Cristo Redentor beeld in Rio de Janeiro voor één dag in de rode schijnwerpers gezet.

Samen staan we sterk

Eveline Arem van de Parochie Heilige Maria Sterre der Zee in Den Helder heeft dit initiatief in haar regio opgepakt.

“Ik volg Kerk in Nood al een tijdje en ben erg onder de indruk van wat zich allemaal in de wereld afspeelt. Dit jaar kwam ik voor het eerst achter het #Red Wednesday. Ik heb het in een regio brede werkgroep voorgesteld, om zo samen met de andere parochies op te komen voor de mensen die geen godsdienstvrijheid kennen. Want samen staan we sterk.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.