<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Rubio: geen abortus als reactie op Zikavirus

KN Redactie 11 augustus 2016
image
Senator Marco Rubio spreekt tijdens een persconferentie over het Zikavirus, eerder deze maand. (Foto: AP)

Twee Amerikaanse pro-lifers hebben zich uitgesproken tegen het aborteren van ongeboren kinderen van wie de moeder besmet is met het Zikavirus.

Het debat hierover is opgelaaid in de VS na een uitbraak van het virus in een wijk in de stad Miami, meldt CNA.

Microcefalie

Zika wordt gelinkt aan een grotere kans op microcefalie bij het ongeboren kind, een afwijking waarbij kinderen worden geboren met een kleine schedel en in zware gevallen een achtergebleven ontwikkeling van de hersenen.

‘Bescherming door onze wetten waardig’

De katholieke senator Marco Rubio zei tegen POLITICO te begrijpen dat velen het niet met hem eens zijn, “maar ik geloof dat al het menselijk leven de bescherming door onze wetten waardig is. En als je dit presenteert in de context van Zika of welke prenatale conditie ook, dan is het een moeilijke vraag en een zware”.

Maar, zei hij, “als ik me ga vergissen, dan ga ik me vergissen aan de kant van het leven”.

Lokale muggen

De nieuwe Zika-gevallen in Miami hebben tot zorgen geleid bij de autoriteiten omdat het virus door lokale muggen lijkt te zijn overgebracht, in plaats van door reizen naar een Zikagebied of nauw contact met iemand uit de Cariben of Latijns-Amerika, waar het virus het meest verspreid is.

Zwangere vrouwen wordt geadviseerd uit de betreffende buurt van Miami weg te bijven in verband met het risico voor hun ongeboren kind, met name in de eerste fases van de zwangerschap.

Marco Rubio: ‘Ik ben pro-life’

Rubio noemde microcefalie “duidelijk een verschrikkelijke prenatale conditie waarmee kinderen worden geboren” en zei niet net te doen “alsof je me een gemakkelijke vraag gesteld hebt”.

“Maar”, ging hij verder, “ik ben pro-life. En ik ben sterk pro-life. Ik geloof dat al het leven door onze wet beschermd zou moeten worden, ongeacht de omstandigheden of conditie van dat leven.”

Rubio had ‘absoluut gelijk’

Voorzitster Marjorie Dannenfelser van pro-life lobbygroep Susan B. Anthony List viel Rubio maandag in een verklaring bij. De senator had “absoluut gelijk” om ongeboren kinderen te verdedigen die risico lopen door Zika.

Het virus “zou niet gebruikt moeten worden als springplank voor een ‘zoek-en-vernietig’-missie tegen gehandicapte baby’s”, aldus Dannenfelser.

‘Patiënt vermoorden is geen medische behandeling’

Alle mensen, volwassen, kind of ongeboren kind, “die slachtoffer zijn, verdienen hetzelfde niveau van zorg. De patiënt vermoorden is geen medische behandeling en we kunnen geen vooruitgang maken in geneeskunst als we patiënten vernietigen voordat we behandelingen voor hen vinden”.

Ongeacht de recente uitbraak hebben de VS volgens een arts van de Centers for Disease Control and Prevention een veel betere kans om het virus in de hand te houden dan sommige Latijns-Amerikaanse landen.

VN: abortuswetten intrekken in Zika-gebieden

Toen het Zika-virus aan zijn opmars begon adviseerden veel Latijns-Amerikaanse landen vrouwen om zwangerschap te vermijden tot het virus onder controle is gebracht.

Abortus is in veel landen in de regio illegaal. In februari van dit jaar riepen de VN op wetten en beleid in te trekken “die in strijd met internationale standaarden toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten beperken” in landen met een Zika-uitbraak. Dat zou vrouwen in deze landen toegang moeten geven tot abortus en contraceptie.

In diezelfde maand sprak een Braziliaanse journaliste met microcefalie zich uit tegen de oproepen voor abortus. Abortus onthoudt kinderen “een kans te slagen”, zei ze, en ze voegde toe ondanks de microcefalie een “gelukkig en vervuld leven” te leiden.

Paus Franciscus: ‘Abortus is absoluut kwaad’

Paus Franciscus wees abortus als reactie op de angsten rond de Zika-uitbraak in sterke bewoordingen af.

Op 18 februari, in het vliegtuig terug naar Rome na zijn bezoek aan Mexico, zei Franciscus: “Abortus is niet het mindere van twee kwaden. Het is een misdaad. Het is iemand buitenwerpen om iemand anders te redden. Dat is wat de maffia doet. Het is een misdaad, een absoluut kwaad.”

Ook Latijns-Amerikaanse bisschoppen hebben zich uitgesproken tegen abortus als reactie op het Zikavirus. (CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.