fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Ruim 21.000 Nederlanders tegen abortuspil bij huisarts

KN Redactie 4 september 2018
image
Foto: Flickr.com CCBY mattza

De VBOK biedt donderdag een petitie aan de Tweede Kamer tegen het wetsvoorstel van GroenLinks en PvdA om de abortuspil door de huisarts te laten voorschrijven. De pro life organisatie meldt dat ruim 21.000 Nederlanders de petitie hebben ondertekend.

De abortuspil kan tot op heden alleen door abortusartsen worden voorgeschreven. GroenLinks en de PvdA beogen met het wetsvoorstel snellere, toegankelijkere zorg te leveren aan vrouwen die voor abortus willen kiezen.

Kritisch

Ondersteuners van de petitie De abortuspil NIET bij de huisarts – vrouw en kind verdienen beter zijn echter kritisch op het wetsvoorstel. Zij wijzen op het belang van een zorgvuldige keuze en de psychosociale gevolgen die abortus met zich mee kan brengen en zijn tegen een laagdrempelige toegang tot abortus.

Gespecialiseerde begeleiding

“De keuze voor het afbreken of uitdragen van een zwangerschap is voor een vrouw en haar ongeboren kind onherstelbaar. Ook ervaren vrouwen vaak de werking van de abortuspil als heftig. Dit vraagt passende begeleiding bij het keuzeproces en nazorg. En dat kost tijd”, aldus Arthur Alderliesten.

De directeur van de VBOK stelt dat vrouwen recht hebben op gespecialiseerde begeleiding en “kennis over alle opties: abortus, het zelf opvoeden van het kind, maar ook adoptie of pleegzorg.”

‘Duidelijk signaal’

Volgens Alderliesten is het feit dat de petitie ruim 21.000 keer is ondertekend “een duidelijk signaal voor de leden van de Tweede Kamer dat er veel mensen zijn die een onbedoeld zwangere vrouw en het ongeboren leven een andere keuze gunnen dan de snelle keuze voor de abortuspil.”

De VBOK zet zich in om het maatschappelijk draagvlak voor bescherming van het ongeboren menselijk leven te vergroten. De petitie is op initiatief van de VBOK gestart op 6 maart 2018 en sindsdien door 21.287 mensen ondertekend. Ook dertien organisaties, zoals Juristenvereniging Provita, Platform Zorg voor Leven, het Prof. Dr. G.A. Lindeboom Instituut, diverse huisartsen en zorgprofessionals, ondersteunen de petitie. (KN/VBOK)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.