<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Ruim achthonderd deelnemers aan Amsterdamse sacramentsprocessie

KN Redactie 30 mei 2016
image
De Amsterdamse sacramentsprocessie vanuit de Onze-Lieve-Vrouwekerk aan de Keizersgracht trok niet alleen ruim achthonderd deelnemers, maar ook veel bekijks. (Foto: Gerard Adolfse)

In Amsterdam hebben zondag meer dan achthonderd mensen deelgenomen aan de jaarlijkse sacramentsprocessie door de grachtengordel. Dat meldt de organisatie.

Bisschop Jos Punt van Haarlem-Amsterdam en abt Gerard Mathijsen van Egmond trokken bij gelegenheid van Sacramentsdag – eigenlijk donderdag, maar op veel plaatsen op zondag gevierd – samen met vele priesters en religieuzen en achthonderd gelovigen met het Allerheiligste door de Amsterdamse binnenstad.

Oecumenisch karakter

De processie vertrok zoals ieder jaar vanuit de Onze-Lieve-Vrouwekerk aan de Keizersgracht.

De drie gemeenschappen die daar kerken – de Amsterdamse en Surinaamse katholieke gemeenschap en de Syrisch-orthodoxen – gaven de processie haar oecumenische karakter. Bovendien liep een delegatie mee van de Armeens-orthodoxe Kerk.

Volgens de organisatie deden mensen van liefst 52 verschillende nationaliteiten mee aan de bidtocht, die, voorspellingen van windstoten en onweer ten spijt, onder droge hemel plaatsvond.

H. Mis, lof en zegen

Mgr. Punt wees er tijdens de voorafgaande H. Mis op dat het Allerheiligste een van de manieren is waarop Jezus zijn belofte gestalte geeft, tot het einde der tijden bij zijn volgelingen te zullen zijn.

De tweeënhalve kilometer lange processie werd in de Onze-Lieve-Vrouwekerk afgesloten met een lof en een zegen door de bisschop.

Processieverbod tot in de jaren tachtig

De Amsterdamse Sacramentsprocessie werd in 2004 voor het eerst gehouden, bij gelegenheid van het honderdvijftigjarig bestaan van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Het was voor het eerst sinds 1578, aangezien er in de tot de Reformatie overgegane hoofdstad, net als bijna overal in Nederland boven de rivieren, tot in de jaren tachtig van de twintigste eeuw een processieverbod gold.

Sacramentsprocessies Den Bosch en Leiden

Behalve in Amsterdam vonden ook elders in het land sacramentsprocessies plaats.

In Den Bosch droeg de onlangs geïnstalleerde bisschop Gerard de Korte het Allerheiligste door de stad. Een beeldverslag is hier te zien.

In Leiden droeg pastoor Jeroen Smith het Allerheiligste tijdens de sacramentsprocessie. Een beeldverslag is hier te zien. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.