<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Onze verantwoordelijkheid als gedoopten

KN Redactie 26 mei 2016
image
Foto: KN - Jan Peeters

Met een prachtige Eucharistieviering in de Sint-Jan van Den Bosch verliep de installatie van mgr. Gerard de Korte in de goede sfeer die zijn nieuwe opdracht in de zuidelijke provincie tot nu toe kenmerkt.

Toch zorgde het gereformeerde Nederlands Dagblad voor enige deining door aan te kondigen dat mgr. Athanasius Schneider op 6 juni zal spreken in Casa Nova in Nijmegen, in het bisdom dus van mgr. De Korte. Bovendien zal de bisschop uit Kazachstan (hij werd in de voormalige Sovjet-Unie tot het priesterschap geroepen) daags ervoor een besloten ontmoeting hebben met Nederlandse priesters.

Pastoor Mennen

Dat is op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat pastoor Cor Mennen, een van de organisatoren van de bijeenkomst, daarbij geciteerd werd.

Mennen noemde paus Franciscus “een manipulerende, dictatoriale figuur”, bewoordingen die ook het niet-confessionele tijdschrift Foreign Policy al gebruikte voor de Zuid-Amerikaanse paus. Over de nieuwe bisschop zelf meende de pastoor uit Oss: “Hij praat mij te veel over bruggen bouwen en hartelijkheid.”

Welwillendheid

Mgr. de Korte zal van dat laatste niet wakker liggen. Wie in deze tijd als bisschop aantreedt, moet wel beginnen met een captatio benevolentiae uit te spreken: de welwillendheid van zijn kudde in te roepen.

Mgr. de Korte heeft zich in zijn preek, staand midden op het priesterkoor zonder lezenaar, briljant van die taak gekweten. Zoals hij in deze krant had aangekondigd, sprak hij zijn medegelovigen aan op de verantwoordelijkheid van hun doopsel. Alleen staat ook hij machteloos.

Pauskritiek

Wel reageerde mgr. de Korte in het Brabants Dagblad op Mennens pauskritiek. Die zou naar de spreker terugkeren, omdat de paus “breed in de katholieke gemeenschap enthousiasme oproept”.

Nu wordt paus Franciscus weliswaar als persoon in de media – vooral door vrijzinnige ‘quatholieken’ bediend – toegejuicht (in tegenstelling tot de katholieke Kerk die gehaat blijft), maar onder de gelovigen is vanaf het begin van dit pontificaat sprake van groeiende onrust. Antoine Bodar luchtte begin 2015 zijn hart.

Verzet

Met de gezinssynodes en Amoris Laetitia is die de vorm aan het aannemen van een verzet, waarvan mgr. Schneider een exponent is. Volgens de filosoof prof. Robert Spaemann hangt zelfs een schisma in de lucht.

De Italiaanse schrijver Antonio Socci stuurde de paus in zijn boek La profezia finale een open brief die in feite een smeekbede is en een aanklacht tegen diens ‘Bergoglianismo’: het verleggen van aandacht voor vijanden van de Kerk naar vermeende vijanden in de Kerk.

‘Tegencultuur’

Logischerwijs bedreigt dit de eenheid. Zo analyseerde Ross Douthat, columnist van de New York Times onlangs al dat het overgeleverde katholieke geloof binnen de Kerk een “tegencultuur” dreigt te worden.

Onze verantwoordelijkheid als gedoopten voor de eenheid, waarop mgr. De Korte een beroep doet, kon zo wel eens verder strekken dan we allemaal tot nu toe hebben beseft.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.