<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

CDA stelt vragen over Turkse onteigening van kerken

KN Redactie 18 april 2016
image
De door Turkije genaaste kerk van de H. Maagd Maria in Diyarbakir (foto: Facebook)

Turkije heeft in de zuidoostelijke Koerdische regio van het land, die door strijd wordt verscheurd, grote kerkelijke eigendommen genaast.

Kennelijk wil het historische centrum van de grootste stad in de regio, Diyarbakir, herbouwen en restaureren. Hierover hebben Pieter Omtzigt en Raymond Knops (CDA) vragen gesteld aan minister Koenders van Buitenlandse Zaken.

Ouder dan islam

Tot onthutsing van het handvol aanwezige christelijke gemeenschappen omvat de Turkse onteigening alle orthodoxe, katholieke en protestante kerken en gronden. In tegenstelling tot de gesubsidieerde moskeeën zijn de oude kerkgebouwen van Turkije – waarvan sommigen ouder zijn dan de islam – historisch altijd beheerd door kerkelijke stichtingen. Het nieuwe besluit heeft de kerken van Diyarbakir – een 1700 jaar oud, een ander uit 2003 – feitelijk tot staatseigendom van Turkije gemaakt, een islamitische land van 75 miljoen.

Geëscaleerd

Het zuidoosten van Turkije wordt vooral door Koerden bevolkt – een etnische islamitische groepering die zich buiten Turkije’s grenzen voortzet in Iran, Syrië en Irak, waar de Koerdische milities prominent aanwezig zijn in alle regionale gevechten. Heftige gevechten die zich op Diyarbakir concentreren, zijn geëscaleerd sinds het einde van een wapenstilstand van twee jaar tussen de Turkse strijdkrachten en de militanten van de Koerdische Arbeiderspartij PKK in juni 2015.

Noodtoestand

Afgelopen herfst verklaarde de PKK jeugd grote delen van het Diyarbakir district Sur tot autonoom, waarbij men greppels groep en barricades om de autoriteiten weg te houden. Een algehele noodtoestand hield de bevolking weken achtereen onder beleg, en deed meer dan 30.000 mensen de stad ontvluchten.

Staatsbeheer

Eind maart kondigde de regering de “urgente onteigening” aan van 6300 landdelen in het district Sur. Zes kerken staan nu onder staatsbeheer: de Syrisch-orthodoxe kerk van de Maagd Maria, de Surp (Armeens voor ‘heilige’) Sarkis Chaldeeuws-katholieke kerk, de protestantse kerk van Diyarbakir, de apostolische Surp Giragos kerk, een Armeens-katholieke kerk en Chaldeeuws-katholieke kerk van Mar Petyun. (KN/World Watch Monitor)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.