<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Russisch-orthodoxe Kerk verbreekt banden met patriarchaat van Constantinopel

KN Redactie 18 september 2018
image
De patriarchen Bartholomaios (links) en Kyrill tijdens een eerder bezoek van Kyrill aan Istanboel. De twee botsen momenteel hard over het voornemen van Bartholomaios om de Oekaïens-orthodoxe Kerk onafhankelijkheid te verlenen. (Foto: AP)

De Russisch-orthodoxe Kerk heeft aangekondigd de banden met het patriarchaat van Constantinopel te verbreken. Concrete aanleiding is het voornemen van patriarch Bartholomaios om onafhankelijkheid te verlenen aan de Oekraïens-orthodoxe Kerk, meldt Catholic World News.

Bartholomaios, die oecumenisch patriarch van Constantinopel is, benoemde onlangs twee hoge geestelijken, ter voorbereiding van een verzelfstandiging waar al langer over gediscussieerd wordt. Moskou reageerde woedend, ging op ramkoers met Constantinopel, en stelde dat zulke “acties niet onbeantwoord kunnen blijven”. Nu komt het Moskouse patriarchaat met een officiële verklaring waarin maatregelen worden aangekondigd.

Verklaring

In de verklaring stelt het patriarchaat van Moskou dat de beslissing van Bartolomaios een “flagrante schending is van het Kerkelijk recht”. Het besluit zou het binnendringen betekenen van het gebied van Moskou door Costantinopel, die geen autoriteit zou hebben over andere orthodoxe Kerken.

De Russisch-orthodoxe Kerk zegt zich onder meer genoodzaakt te zien om de liturgische gebeden voor de patriarch van Costantinopel achterwege te laten en om concelebratie met geestelijken van diens Kerk op te schorten.

Oekraïne

Sinds de onafhankelijkheid van Oekraïne in 1991 is de orthodoxe Kerk er verdeeld: een deel bleef trouw aan Moskou en een deel ging in 1992, zij het zonder officiële erkenning, verder als onafhankelijk patriarchaat van Kiev. Dat wordt sinds 1995 geleid door patriarch Filaret, die in 1997 door Moskou werd geëxcommuniceerd. 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.