De Russisch-orthodoxe Kerk heeft aangekondigd de banden met het patriarchaat van Constantinopel te verbreken. Concrete aanleiding is het voornemen van patriarch Bartholomaios om onafhankelijkheid te verlenen aan de Oekraïens-orthodoxe Kerk, meldt Catholic World News.
Bartholomaios, die oecumenisch patriarch van Constantinopel is, benoemde onlangs twee hoge geestelijken, ter voorbereiding van een verzelfstandiging waar al langer over gediscussieerd wordt. Moskou reageerde woedend, ging op ramkoers met Constantinopel, en stelde dat zulke “acties niet onbeantwoord kunnen blijven”. Nu komt het Moskouse patriarchaat met een officiële verklaring waarin maatregelen worden aangekondigd.
In de verklaring stelt het patriarchaat van Moskou dat de beslissing van Bartolomaios een “flagrante schending is van het Kerkelijk recht”. Het besluit zou het binnendringen betekenen van het gebied van Moskou door Costantinopel, die geen autoriteit zou hebben over andere orthodoxe Kerken.
De Russisch-orthodoxe Kerk zegt zich onder meer genoodzaakt te zien om de liturgische gebeden voor de patriarch van Costantinopel achterwege te laten en om concelebratie met geestelijken van diens Kerk op te schorten.
Sinds de onafhankelijkheid van Oekraïne in 1991 is de orthodoxe Kerk er verdeeld: een deel bleef trouw aan Moskou en een deel ging in 1992, zij het zonder officiële erkenning, verder als onafhankelijk patriarchaat van Kiev. Dat wordt sinds 1995 geleid door patriarch Filaret, die in 1997 door Moskou werd geëxcommuniceerd.