fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Ruzie in Napels over museum Sint Januarius

KN Redactie 8 maart 2016
image
Het museum van Sint Januarius in Napels (Foto: IlSistemone via wikipedia.com)

In het Italiaanse Napels is ruzie ontstaan over het beheer van de kostbare schatten in het museum van Sint Januarius.

Sinds het begin van de zestiende eeuw valt het beheer van de kapel en het museum van Sint Januarius onder een raad, bestaande uit twaalf leken en de burgemeester van Napels. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angelino Alfano, heeft echter bepaald dat vier plekken in de raad moeten worden ingevuld door de katholieke Kerk, aangezien de raad zorg draagt voor een kerkelijke instelling.

Patroonheilige

Meer dan drieduizend mensen gingen zaterdag in Napels de straat op om te voorkomen dat de Kerk invloed krijgt op het beheer van de kostbare schatten. Men is bang dat het volksgeloof rond Sint Januarius wordt aangetast. Sint Januarius is de patroonheilige van Napels. In 305 werd hij tijdens de christenvervolging door Diocletianus onthoofd. Sinds de zeventiende eeuw ligt hij begraven in de dom van Napels.

Gouden mijter

Het museum beheert religieuze schatten die ter ere van Sint Januarius aan de stad werden geschonken door koningen en leden van de adel. De collectie zou meer waard zijn dan de Britse kroonjuwelen. Naast zilveren bustes van de heilige en juwelen is in het museum een gouden mijter te bewonderen met daarop 3.362 diamanten, 164 robijnen en bijna 200 smaragden.

Kardinaal Sepe

Paolo Jorio, directeur van het museum, is het niet eens met het besluit van Alfano. Hij beweert dat de minister de beslissing zou hebben genomen onder druk van de aartsbisschop van Napels, kardinaal Crescenzio Sepe. “Wij beschermen een eeuwenoud instituut”, zei Jorio erover tegen AFP, “en we staan niet toe dat de Kerk of de regering tussenbeide komt.”

In beroep

De directeur liet verder weten dat de huidige raad in beroep gaat tegen de beslissing van Alfano. De burgemeester van Napels, Luigi De Magistris, zei dat de raad alles zou doen wat nodig is “om er zeker van te zijn dat wat Sint Januarius ons gaf niet verloren gaat”. (KN/thelocal.it)