fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Sagrada Familia krijgt na 133 jaar bouwvergunning

KN Redactie 24 oktober 2018
image
De Sagrada Familia-basiliek in Barcelona. (Flickr.com - CCBY Iwao Kobayashi)

Het heeft 133 jaar geduurd, maar sinds kort heeft de Sagrada Familia-basiliek in Barcelona eindelijk een bouwvergunning.

Het akkoord tussen het kerkbestuur en burgemeester Ada Colau werd vorige week donderdag bekend gemaakt. De basiliek zal in de komende tien jaar 36 miljoen euro aan de stad Barcelona bijdragen. Het geld zal gebruikt worden om de mobiliteit van de stad te verbeteren.

‘Illegale situatie’

Het door Antoni Gaudí (1852-1926) ontworpen complex had sinds het begin van de werkzaamheden eind negentiende eeuw opvallend genoeg geen officiële bouwvergunning. Zowel het kerkbestuur als de gemeente heeft met de vergunning een einde gemaakt aan een atypische “illegale situatie”, meldt dagblad ABC.

Historisch

Enkele jaren geleden merkte het gemeentebestuur van Barcelona dit “wettelijk vacuüm” op. Noch de gemeente, noch het kerkbestuur had in voorgaande jaren actie ondernomen om de bouw wettelijk te reguleren.

Het gaat volgens Spaanse media om een akkoord zonder precedent. Naar verluidt zal de bouw van de basiliek over acht jaar worden afgerond. Burgemeester Colau sprak na het bereiken van de overeenkomst van een “feestelijke, historische dag”. Omwonenden reageerden echter negatief op het akkoord, omdat zij niet bij de kwestie zouden zijn betrokken.

Andere kwestie

Overigens ligt er nog een andere onopgeloste kwestie. Er zijn nog altijd geen afspraken gemaakt over de afronding van de zogenaamde ‘façade van de glorie’ die in Gaudí’s originele ontwerp is opgenomen. Het gaat om een van de drie ingangen van de basiliek, die nog niet is gebouwd omdat er dan huizen gesloopt zouden moeten worden. Dat leidt tot op de dag van vandaag tot protesten van omwonenden. (ABC)