<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Salvadoraanse vrouw genezen op voorspraak Romero

KN Redactie 13 maart 2018
image
(Foto: CNS photo/Rodigro Sura, EPA)

Een medisch onverklaarbare genezing van een Salvadoraanse vrouw op voorspraak van Oscar Romero heeft diens heiligverklaring mogelijk gemaakt.

El Diario de Hoy publiceerde vorige week het verhaal van een 35-jarige vrouw die zegt dat haar leven gered is door het gebed van haar man tot Oscar Romero, de aartsbisschop van San Salvador die in 1980 werd vermoord.

Gecompliceerde zwangerschap

De vrouw, Cecilia, kreeg in 2015 ernstige complicaties bij haar zwangerschap. Na haar bevalling werd het levensbedreigende HELLP-syndroom vastgesteld. Een van de artsen zou tegen haar man hebben gezegd dat haar lever en een nier waren beschadigd. “Als je ergens in gelooft, in een God, bid dan maar want zoals het er naar uitziet zal ze waarschijnlijk overlijden.”

Bidprentje

De man ging naar huis, opende een bijbel die hij van zijn oma had gekregen en vond daarin een bidprentje van Oscar Romero. Hoewel hij een aversie had tegen de devotie van zijn oma tot de vermoorde aartsbisschop had hij toch om zijn voorspraak gebeden.

Stilgehouden

Hoewel Cecilia in coma was geraakt, werd ze later wakker en herstelde zij volledig.
Het echtpaar begreep dat er iets wonderlijks was gebeurd, maar hield dat stil voor de buitenwereld. Het ging ermee naar de pastoor die het Vaticaan inlichtte. Vorige week maakte het Vaticaan bekend dat een aan Oscar Romero toegeschreven genezing als wonder is erkend.

Vermoord

Romero werd op 24 maart 1980 doodgeschoten terwijl hij de Heilige Mis opdroeg. De moord was waarschijnlijk een reactie op zijn oproep aan militairen om hun geweten te volgen. Ook had hij het geweld tegen burgers scherp veroordeeld. Niet lang daarna brak een burgeroorlog uit die twaalf jaar zou duren en aan meer dan 70.000 mensen het leven kostte. Hij werd op 23 mei 2015 zaligverklaard. (KN/CNS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.