<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Amnesty ziet wereldwijde ‘inhaalslag’ van doodstraffen na corona

Luuk van den Einden 25 mei 2022
image
Een aalmoezenier bidt met een ter dood veroordeelde in de Verenigde Staten. Amnesty meldt dat achttien landen vorig jaar de doodstraf uitvoerden. Foto: CNS - Tim Hunt/Northwest Indiana Catholic

Waar in 2020 wereldwijd veel minder executies werden uitgevoerd vanwege corona, zag Amnesty International in 2021 het aantal doodstraffen weer sterk toenemen. Wel schaffen steeds meer landen de doodstraf af.

Vorig jaar werden er minstens 579 executies uitgevoerd in achttien landen. Dat blijkt uit het jaarlijkse doodstrafrapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Dat is een ruime toename ten opzichte van 2020.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Na de afname van executies in 2020, hebben landen als Iran en Saoedi-Arabië vorig jaar hun executies weer opgevoerd”, zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International.

Coronabeperkingen

Ook zijn er in 2021 weer veel meer doodvonnissen uitgesproken. Wereldwijd legden rechters ruim tweeduizend keer de doodstraf op; een toename van maar liefst veertig procent ten opzichte van het jaar ervoor. In bijvoorbeeld India en Pakistan verdubbelde het aantal doodvonnissen.

Amnesty wijdt dat grotendeels aan het feit dat in 2021 de coronabeperkingen bij juridische processen werden opgeheven. “In plaats van voort te borduren op de kansen die de pauze in 2020 bood, verkozen sommige landen enthousiast de doodstraf boven het zoeken van effectieve oplossingen voor misdaad”, aldus Callamard.

Executie als onderdrukkingsmiddel

Het werkelijke aantal executies ligt waarschijnlijk veel hoger dan de cijfers die Amnesty rapporteert. Vermoedelijk krijgen in China jaarlijks duizenden mensen de doodstraf, maar omdat de toegang tot informatie over de doodstraf daar sterk beperkt is, kan de mensenrechtenorganisatie geen harde cijfers noteren. Ook in bijvoorbeeld Noord-Korea en Vietnam worden waarschijnlijk in het geheim veel mensen geëxecuteerd.

In verschillende landen hanteert de overheid de doodstraf als onderdrukkingsmiddel. In Myanmar bijvoorbeeld, waar sinds februari 2021 een militaire junta de dienst uitmaakt, zijn ongeveer negentig mensen in korte rechtszaken zonder mogelijkheid op beroep ter dood veroordeeld. Sommigen waren niet eens in de rechtszaal aanwezig; volgens Amnesty gebeurt dat om demonstranten en journalisten af te schrikken.

Positieve ontwikkelingen

Het rapport schetst ook enkele rooskleurige tendensen. Zo is het aantal landen waarin de doodstraf is uitgevoerd niet gegroeid en zijn een aantal landen in Afrika en Azië op weg om de doodstraf uit te bannen. In de Verenigde Staten, waar de wetgeving per staat verschilt, staat de teller van doodstrafvrije staten op 23 na de afschaffing ervan in Virginia.

Daarnaast rust er in een aantal landen op de doodstraf een moratorium: een rechterlijke beslissing die de uitvoer van een straf (tijdelijk) onmogelijk maakt. Dat is bijvoorbeeld het geval in Rusland en Tadzjikistan.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Sinds een wijziging van de Catechismus van de Katholieke Kerk in 2018 beschouwt de Kerk de doodstraf als geheel ontoelaatbaar. Paus Franciscus sprak zich daarvoor al geregeld kritisch uit over de doodstraf, die hij beschrijft als “een onmenselijke maatregel die, ongeacht hoe deze wordt uitgevoerd, de menselijke waardigheid schendt.” Volgens de paus is de doodstraf strijdig met het Evangelie.

Bron: Amnesty International

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.