<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Belgische bisschoppen in de bres voor ‘sans-papiers’: ‘Laten we hen niet vergeten’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 7 juni 2022
image
Oekraïense vluchtelingen in Brussel, kort na de Russische inval. De Belgische bisschoppen roepen nu op om ook een oplossing te zoeken voor de 150.000 vluchtelingen die zonder papieren in België verblijven. Foto: CNS - Yves Herman, Reuters

In een uitvoerige verklaring roept de Belgische bisschoppenconferentie op om de mensen zonder papieren in de samenleving op te nemen. “De opvang van Oekraïense vluchtelingen laat ons zien dat we wel degelijk in staat zijn gastvrij te zijn”, zegt de Luikse bisschop Jean-Pierre Delville in een begeleidende video.

Er leven in België ongeveer 150.000 vluchtelingen uit Afghanistan, Syrië en Afrikaanse landen die niet worden erkend, schrijft de Bisschoppelijke Commissie voor Diaconie in de verklaring. Ze worden als illegaal bestempeld en kunnen geen deel van de samenleving uitmaken.

Onveilig

“In afwachting dat ze eventueel het land uitgezet worden, moeten ze zien te overleven in onveilige omstandigheden die elke menselijke waardigheid tarten”, staat er in de verklaring die vorige week werd gepubliceerd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hun illegale verblijf leidt tot onveilige situaties voor de vluchtelingen én voor de samenleving. De bisschoppen willen daarom dat hier snel verandering in komt.

Basisvoorzieningen

Allereerst moeten de rechten van de mensen zonder papieren worden aangepakt. Basisvoorzieningen als huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs en rechtsbijstand moet voor iedereen toegankelijk zijn, vinden de bisschoppen. Ze verwijzen hierbij naar de grondrechten van de Europese Unie.

Ook zien de bisschoppen dat deelname aan de arbeidsmarkt voor zowel mensen zonder papieren als voor de samenleving een oplossing voor problemen kan zijn.

Andere kijk op vluchtelingen

Naast humanitaire hulp willen de bisschoppen ook een structureel andere kijk op vluchtelingenopvang. Ze pleiten voor het invoeren van transparante en heldere procedures, versoepelingen van de regels voor toelating en nieuwe verblijfsstatuten.

“Zelfs onzichtbaar maken ze deel uit van onze samenleving en verdienen ze een rechtvaardiger lot dan de ‘vergeetput’ waarin ze worden achtergelaten”
- Belgische bisschoppen over mensen zonder papieren

Heel belangrijk hierbij is onze houding ten opzichte van vluchtelingen, schrijven de bisschoppen. Illegaliteit zal niet verdwijnen als we vluchtelingen niet zullen beschouwen “als essentiële gesprekspartners bij het zoeken naar een oplossing voor hun migratieproject”.

Drenkelingen

De bisschop van Gent, Lode Van Hecke, verwijst in de ondersteunende video naar het bezoek van paus Franciscus aan Lampedusa en Lesbos. De paus had er ontmoetingen met migranten die daar waren “aangespoeld” op weg naar “het beloofde land”, zegt de bisschop.

https://www.kn.nl/donaties/

“Jezus staat aan de kant van de drenkeling, die mensen zonder papieren ook zijn”, vervolgt mgr. van Hecke. “Laat ons de mensen zonder papieren niet vergeten”

Zelfs onzichtbaar, zo besluiten de bisschoppen hun verklaring, maken ze deel uit van onze samenleving en verdienen ze een rechtvaardiger lot dan de ‘vergeetput’ waarin ze worden achtergelaten.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.