fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Belgische Raad van State: Godsdienstonderwijs verplicht in kleuterklas

Sanne Gerrits 16 mei 2020
image
Zuster Bardhe Gjini geeft les aan haar kleuterklas. Foto: CNS Photo - Oscar Durand

De Belgische Raad van State adviseert dwingend om kinderen in groep 2 van de kleuterklas godsdienstonderwijs te geven. De Vlaamse regering liet eerder weten niets te zien in het plan.

De federale Belgische regering besloot recent om de leerplicht te verlagen van 6 naar 5 jaar. De Belgische grondwet schrijft voor dat de kinderen dan ook godsdienst of zedenleer moeten krijgen.

Wereldoriëntatie

De Vlaamse regering liet hierop doorschemeren geen twee uur godsdienstonderwijs te willen voor kleuters van het “derde leerjaar”. De Vlaamse onderwijsminister Ben Weyts had in het parlement gezegd dat dit onderwijs aan bod zou kunnen komen tijdens wereldoriëntatie.

Verplicht

De Raad van State zegt nu duidelijk dat Vlaanderen verplicht is om toch op een of andere manier godsdienstonderwijs aan te bieden, zegt kerknet.be.

Kleuters in zowel het Gemeenschapsonderwijs als de scholen van de provincies, steden en gemeenten moeten godsdienstonderwijs of een niet-confessionele vorm daarvan volgen.

“We werken aan een regeling om tegemoet te komen aan de opmerkingen van de Raad van State”, liet de Vlaamse regering Kerknet desgevraagd weten.