<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Bisschop De Korte over het WK: ‘Genieten van voetbal mag, maar niet onbekommerd’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 21 november 2022
image
Een muurschildering ter ere van het WK in de Qatarese hoofdstad Doha. In de Utrechtse Domkerk vond dit weekend een oecumenische herdenkingsviering plaats voor de 6500 arbeiders die bij de bouw van de voetbalstadions overleden zijn. Foto: CNS - John Sibley, Reuters

In de Domkerk in Utrecht vond zondagmiddag een oecumenische herdenkingsdienst plaats voor de overleden arbeiders in Qatar. Hun verhalen werden gedeeld en er was muziek en overweging. Bisschop Gerard de Korte sprak er een gebed uit.

“Ik volg voetbal op de voet, maar kan ook heel slecht tegen onrecht”, zegt een jongeman die de herdenkingsdienst bijwoont tegen de NOS. “Het zijn twee grote thema’s bij het WK.” Hij zegt niet zo goed te weten wat hij met de situatie aan moet en hoopt “bij de dienst hier een soort antwoord te krijgen”.

Betwiste cijfers

De cijfers van het aantal arbeidsmigranten dat tijdens de bouw van de WK-stadions omkwam, lopen nogal uiteen. The Guardian concludeert uit onderzoek dat 6500 arbeidsmigranten om het leven zijn gekomen tussen 2010 en 2020. Fifa-baas Gianni Infantino zet hier slechts drie doden tegenover.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het zijn betwiste cijfers, die moeilijk te controleren zijn. Mensenrechtenorganisaties noemen geen concrete aantallen, maar spreken over duizenden doden die aan het WK gelinkt kunnen worden.

Een gezicht

Vanwege de mensenrechtenschending riepen eerder al jongeren van de ChristenUnie, CDA, D66 en VVD het kabinet gezamenlijk op om geen afvaardiging naar het WK in Qatar te sturen. Ze wilden dat het kabinet zo zou laten zien dat het grove mensenrechtenschendingen rond dat toernooi niet accepteert.

De vele arbeidsmigranten die onrecht zijn aangedaan “verdienen een gezicht”, stellen de protestantse en katholieke initiatiefnemers van de herdenkingsviering.

“De afgelopen weken ging het publieke debat doorgaans over de kabinetsafvaardiging die al dan niet naar het WK zou gaan. Het gesprek werd hierdoor heel politiek. Met deze herdenkingsdienst willen wij juist stilstaan bij de mensen om wie het gaat”, zegt één van de initiatiefnemers van de herdenkingsdienst, Harmen Niemeijer van Micha Nederland.

Intens donkere kant

Bisschop De Korte van het bisdom ’s-Hertogenbosch blikt terug op een mooie dienst, waar tussen de vier- en vijfhonderd mensen op af kwamen. “Ik ben er niet op tegen om het WK te kijken”, vertelt hij in een korte reactie. “We mogen genieten van de voetbalwedstrijden. Dat kan alleen niet onbekommerd.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“De intens donkere kant van het WK”, zo noemt de bisschop de misstanden in zijn gebed. Hierbij wijst hij niet alleen met een vinger naar Qatar. “De schending van mensenrechten en corruptie in Qatar is een onderdeel van mondiale zondige verhoudingen”, bad hij tijdens de dienst. “Wij halen teveel goederen van deze wereld naar ons toe, terwijl elders in deze wereld mensen honger lijden. Wij belijden dat met schaamte.”

“Maak ons tot solidaire mensen. Tot mensen die geen eigenbelang of groepsbelang behartigen, maar zich inzetten voor het algemeen welzijn.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.