<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Bisschoppen pleiten voor waardige asielopvang: ‘Ter Apel mag geen Moria worden’

Luuk van den Einden 26 augustus 2022
image
In het AZC van Ter Apel moeten al maanden mensen buiten verblijven vanwege plaatsgebrek. Beeld: NOS

De Nederlandse bisschoppen roepen de politiek op om de asielcrisis beter aan te pakken. Wijzend naar de problemen rond het AZC in Ter Apel pleiten ze voor waardige hulp “vanuit christelijk perspectief”.

De chaos rondom het asielzoekerscentrum in het Groningse Ter Apel is compleet. Al sinds oktober gaat het opvangcentrum gebukt onder een toestroom die de capaciteiten te boven gaat, maar sinds het begin van deze zomer lijkt de situatie onhoudbaar.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Iedere nacht moeten veel mensen buiten op de grond slapen; afgelopen dinsdag werd een dieptepunt bereikt toen zevenhonderd mensen buiten de deuren een plek moesten zien te vinden. Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen is ingeschakeld voor medische hulp. In de nacht van dinsdag op woensdag overleed een drie maanden oude baby in de sporthal waar een deel van de asielzoekers is ondergebracht.

‘Het nieuwe Moria’

Op zijn blog doet bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam een oproep om het leed in Ter Apel in het vizier te houden. “Het lot van de migranten blijft zorgelijk en de opvang van asielzoekers heeft aandacht nodig. Ter Apel mag niet het nieuwe Moria worden”, schrijft hij, doelend op het Griekse vluchtelingenkamp waar vooral Syriërs onder erbarmelijke omstandigheden leven.

Volgens bisschop Hendriks zijn de asielzoekers een teken “dat we nog steeds niet hebben geleerd hoe we de welvaart op aarde eerlijk kunnen verdelen en ieder mens recht kunnen bieden op een menswaardig bestaan.”

image
Paus Franciscus bezocht in 2013 het Italiaanse eiland Lampedusa, waar hij de Mis vierde op een altaar dat van een vluchtelingenboot was gemaakt. Foto: CNS - Paul Haring

De bisschop beschrijft de reis die paus Franciscus in 2013 maakte naar Lampedusa, een Italiaanse eiland dat als belangrijk landingspunt voor bootvluchtelingen fungeert. Daar vierde de paus de Eucharistie op een altaar gemaakt van een vluchtelingenboot, om aandacht te vragen voor de vele migranten die in de Middellandse Zee verdronken zijn. “Die situatie is nog niet veranderd”, vindt bisschop Hendriks.

Moreel appel

De PKN (Protestantse Kerk in Nederland) en de katholieke Kerk hebben donderdag samen een moreel appel aan alle Nederlanders gedaan om te helpen bij de opvang van vluchtelingen, meldt Trouw. “Mensen die op Nederlands grondgebied zijn, moeten vanuit christelijk perspectief op een waardige manier geholpen worden”, zegt de Bossche bisschop Gerard de Korte, referent voor Kerk en Samenleving.

“Dat betekent minimaal: bed, bad en brood”, aldus De Korte. “Er zijn heel veel landen waar mensen verzwolgen worden. Christenen, homoseksuelen, politiek dissidenten: deze mensen moet je opvangen.”

Geen ‘vrijbrief’

Volgens bisschop de Korte en René de Reuver, scriba van de PKN, heeft de landelijke politiek in het verleden steken laten vallen, maar dragen lokale bestuurders en burgers ook verantwoordelijkheden: enkel naar Den Haag verwijzen is te veel een “vrijbrief om niets te doen”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De problemen in Ter Apel zijn voornamelijk te wijten aan gebrekkige spreiding van vluchtelingen. Omdat er elders in het land te weinig opvangplekken zijn, moet Ter Apel meer mensen opvangen dan er plek is. Ook zorgt de overspannen huizenmarkt ervoor dat asielzoekers met een verblijfsvergunning niet kunnen doorstromen naar een woning.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.