<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Blok: ‘Ambtenaren BuZa religieus bijgeschoold’

Mariska Orban 19 november 2018
image
Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken. (Foto: Rijksoverheid)

Minister Stef Blok werkt aan meer kennis over religie op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ambtenaren kunnen er binnenkort een ‘leergang religie en diplomatie’ volgen, om hun kennis te verdiepen.

Dat laat minister Blok in een brief aan de Tweede Kamer weten. In deze brief geeft de minister antwoord op de kritiek van Martijn van Helvert (CDA) en Joël Voordewind (ChristenUnie). Katholiek Nieuwsblad onthulde vorige week een geheim intern document van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat in handen van KN was gevallen. “Nederland is één van de meest seculiere samenlevingen in de wereld, maar is daarmee wel een uitzondering. Het risico van een seculiere vooringenomenheid en een gebrek aan religieuze geletterdheid is zeker aanwezig”, zo valt te lezen in de geheime memo. “Meer kennis binnen Buitenlandse Zaken van religie en religieuze tradities leidt tot beter buitenlands beleid.” In Katholiek Nieuwsblad spreekt Van Helvert over ‘religieus analfabetisme’ van het ministerie. Beide Kamerleden vinden dat Buitenlandse Zaken te traag reageert op de conclusies in het rapport.

“Religie speelt, hoe je het ook wendt of keert, een belangrijke rol in de wereld”, reageert minister Blok op de kritiek van de twee Kamerleden. “Daarmee is kennis van die rol ook nodig om goed buitenlandbeleid te formuleren en uit te voeren.”

Om die kennis nog verder te verdiepen en breder beschikbaar te maken wordt binnen het ministerie gewerkt aan een leergang religie en diplomatie voor beleidsmedewerkers, laat de minister weten. Ook is het ministerie actief in een aantal internationale religie-netwerken en wordt er regelmatig kennis en ervaring gedeeld met andere ministeries van buitenlandse zaken.

De bewindsman zal de belangrijkste conclusies uit het interne rapport naar de Kamer opsturen.