fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

CDA-europarlementariër: “Bezetting boerderij Boxtel is terrorisme”

KN Redactie 15 mei 2019
image
Foto die een actievoerder in Boxtel onder de hashtag #MeatTheVictims op Instagram plaatste.

De bezetting van een varkenshouderij in het Brabantse Boxtel door internationale activisten, toont de noodzaak van een snelle Europese aanpak bij de bestrijding van internationale netwerken van dierenextremisten aan. Dat stelt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.

Maandag bezetten activisten van de internationale beweging Meat The Victims een varkenshouderij in Boxtel, naar eigen zeggen om misstanden in deze bedrijfssector aan het grote publiek zichtbaar te maken. Maandagavond greep de politie in en werden de betogers gearresteerd, maar dinsdag kwamen ze allemaal weer op vrije voeten.

Inbraken en bedreigingen

Volgens Annie Schreijer-Pierik moeten de activisten harder aangepakt worden. “De bestorming van dit boerengezinsbedrijf is voor mij een vorm van terrorisme”, aldus het CDA-Europarlementslid. Zij eiste eind vorige maand al meer actie van Brussel tegen terrorisme en misdrijven door extremistische dierenactivisten. “Dit incident is extreem vanwege het gebruikte geweld en de omvang. Maar boeren in Nederland en elders in de EU voelen zich al veel langer onveilig door toenemende stalinbraken en doodsbedreigingen. Het is wat dat betreft echt twee over twaalf!”

“Lang leek dierenextremisme af te nemen, maar ‘Boxtel’ toont de escalatie van deze radicale activiteit aan”
- Annie Schreijer-Pierik (CDA)

De EU-politica wijst erop dat ook gezinsleden van boeren lijden onder de stalinbraken en bedreigingen. Bij de Nederlandse overheid bestaat op het moment nog steeds onvoldoende inzicht in de aard en omvang van bedreigingen aan het adres van dierhouders, vanwege een ontbrekende aparte registratie van deze categorie misdrijven. Volgende week heeft Schreijer-Pierik een persoonlijk onderhoud over de problematiek op het ministerie van Justitie. “Ik ben sinds gistermiddag in nauw telefonisch contact met de minister van Justitie.”

Escalatie

EU-Commissaris Věra Jourová van Justitie en de lidstaten moeten van Schreijer-Pierik komen met een strategische aanpak, voorafgegaan door een overzicht van bedreigingen en andere strafbare feiten door extremistische dierenactivisten en van aangiftebereidheid van boeren in de verschillende EU-lidstaten. “Lang leek dierenextremisme af te nemen, maar ‘Boxtel’ toont de escalatie van deze radicale activiteit aan. Er is in Nederland en andere EU-landen een duidelijke toename van de activiteiten van deze internationale netwerken aantoonbaar. Brussel moet met de politiediensten en justitie binnen de lidstaten boeren en hun gezinnen beschermen, door proactieve coördinatie met de lidstaten en door inzet van Europol.”