<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Culturele crisis nekt katholieke singles op zoek naar de ware: ‘Ik wist niet dat het zó moeilijk zou zijn’

Rachel Hoover - OSV News 3 maart 2023
image
Om verschillende redenen geven katholieken aan dat het steeds lastiger is om een geschikte partner te ontmoeten. Daardoor staat ook het dalende aantal huwelijken onder druk. Foto: Pexels - vjapratama

Ondanks datingapps en ontmoetingsgroepen is een toekomstige echtgenoot vinden steeds lastiger voor katholieke jongvolwassenen, blijkt uit Amerikaans onderzoek. De huidige datingcultuur zet extra druk op het katholieke huwelijk: “Het lijkt wel of je een sollicitatiegesprek hebt in plaats van een afspraakje.”

Het sacrament van het huwelijk is in vrije val. Tussen 1969 en 2019 daalde het aantal katholieke huwelijken in de VS met 69 procent terwijl de katholieke bevolking met bijna twintig miljoen toenam.

Culturele crisis

Die daling heeft niet alleen met corona te maken, maar wordt ook veroorzaakt door een bredere culturele crisis op het gebied van dating, waardoor alleenstaande katholieken moeite hebben om elkaar te ontmoeten. Een onderzoek uit 2021 van het Institute for Family Studies (het Amerikaanse equivalent van het IHGO) vroeg aan mensen jonger dan 55 jaar waarom zij niet getrouwd waren. 58 procent gaf aan de juiste persoon niet te kunnen vinden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De 23-jarige Matt heeft bijvoorbeeld moeite om andere katholieken te ontmoeten. Op de universiteit had hij regelmatig afspraakjes, maar na zijn afstuderen bleek het moeilijk om gelijkgestemde katholieke vrouwen te vinden. “De meeste mensen die ik ontmoet zijn niet geïnteresseerd in een gezin op korte termijn, laat staan in een relatie of een leven waarin het geloof centraal staat”, vertelt hij.

‘Nogal saai’

Elizabeth (31) was als twintiger zowel carrière aan het maken als op zoek naar een echtgenoot. “Ik wist niet dat het zó moeilijk zou zijn, omdat ik veel vrouwen ken die hun man jong ontmoet hebben.”

Ze probeerde online dating, sloot zich aan bij een katholieke groep voor jongvolwassenen en vertelde vrienden en familie dat ze openstond voor ontmoetingen. Ze nam zelfs een professionele matchmaker in dienst. Hoewel Elizabeth genoeg mensen ontmoette, hield ze er geen relatie aan over.

“Sommige mannen neigen naar diepe, theologische discussies, wat het moeilijker maakt voor mensen die daar niet in geïnteresseerd zijn om deel te nemen.”
- Jacob

“De meeste katholieke mannen voelden zich aanvankelijk tot me aangetrokken, maar verloren hun interesse toen ze hoorden van mijn carrièreplannen”, zegt ze. “De niet-katholieken (en sommige katholieken) lieten me vallen toen ze beseften dat ik voor het huwelijk geen seks met ze zou hebben.”

De meeste katholieke mannen die ze tegenkwam bleken bovendien “nogal saai” te zijn. “Ze hadden weinig om over te praten. Er werd niet gegrapt of geflirt”, zegt ze. “Ze hadden weinig hobby’s vergeleken met andere mannen met wie ik uitging.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Gebrek aan gespreksvaardigheden

Andere jonge katholieken vertellen dat het binnen jonge katholieke kringen ook een uitdaging vormt om echte banden te smeden – met inbegrip van een problematische dynamiek die in niet-katholieke groepen niet te vinden is.

Jacob, een software-ingenieur van midden twintig, zegt dat hij een vriendengroep en een paar afspraakjes heeft gevonden via een programma voor jongvolwassenen van zijn aartsbisdom. Hij merkt daarbij een gebrek aan gespreksvaardigheden bij zijn leeftijdsgenoten. “Sommige mannen neigen naar diepe, theologische discussies, wat het moeilijker maakt voor mensen die daar niet in geïnteresseerd zijn om deel te nemen.”

Shoppen

Veel alleenstaande katholieken zeggen dat ze moeite hebben iemand te vinden die “in het midden” ligt: iemand met een oprecht geloofsleven, maar zonder een superstrikte benadering van het katholicisme die verder gaat dan de leer van de Kerk.

“Mensen gebruiken hun jongvolwassen periode niet meer bewust om een echtgenoot te vinden.”
- Brad Wilcox

Als alleenstaande katholieken er toch in slagen om afspraakjes te maken, doen zich onderweg andere problemen voor. Een daarvan is wat Daniel (39) een “shoppersmindset” noemt. Hij ziet dat de meeste katholieken aan afspraakjes beginnen met een waslijst aan criteria voor hun toekomstige echtgenoot en een terughoudendheid om hun ware zelf te delen. “Het lijkt wel of je een sollicitatiegesprek hebt in plaats van een afspraakje.”

Online daten

Katholieken zijn niet de enigen die moeite hebben een echtgenoot te vinden. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat veel mensen moeite hebben met het vinden van een levenspartner. Meer dan de helft van de Amerikanen gebruikt wel eens een datingapp, maar tegelijkertijd vindt een groot deel dat online daten het vinden van een geliefde niet makkelijker heeft gemaakt.

Brad Wilcox van het National Marriage Project ziet het effect van online dating op het dalende aantal huwelijken. “Datingapps bevoordelen mensen met meer geld, een betere opleiding of een mooier uiterlijk. Anderen kunnen daardoor uitgesloten raken.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Andere factoren die bijdragen aan de afname van dating zijn de alsmaar schevere verhouding tussen jongens en meisjes op universiteiten en een cultuur die jonge huwelijken ontmoedigt. “Mensen gebruiken hun jongvolwassen periode niet meer bewust om een echtgenoot te vinden.” Hoewel veel katholieken jong willen trouwen, maakt deze culturele trend het moeilijker om een mede-twintiger te vinden.

Een aantal namen in dit artikel zijn om privacyredenen gefingeerd.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.