<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Economy of Francesco: kruispunt van economie, klimaat en geloof

Cindy Wooden - CNS 22 november 2020
image
De Britse klimaatactiviste Mya-Rose Craig, 18, tijdens een protest op de noordpool. Dit weekend kwamen 2000 jongeren online samen om te praten over economie en klimaat. (Foto: CNS Photo - Natalie Thomas, Reuters)

2000 jongeren zijn dit weekend online samengekomen in Assisi om te praten over hoe de economie zich meer kan richten op de mens en de schepping. Het Economy of Francesco-project wordt geïnspireerd door de Heilige Franciscus.

De uitgenodigde economen, ondernemers en voorvechters voor verandering, allemaal jonger dan 35, willen geen einde aan het kapitalisme maken, maar een economie die zich richt op het creëren van banen, rijkdom en menselijke welvaart zonder mensen uit te sluiten of het milieu te schaden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het Economy of Francesco-project, dat het Vaticaans dicasterie voor de Bevordering van de Gehele Menselijke Ontwikkeling deels sponsort, organiseerde van 19 tot 21 november een wereldwijde virtuele ontmoeting. Jongeren gingen in gesprek met experts die hulp boden bij hun projecten.

Goede rijkdom

Verwijzend naar een gebed van de heilige Franciscus van Assisi bedankt kardinaal Peter Turkson, prefect van het dicasterie, de jongeren “voor het brengen van licht in onze duistere wereld, voor het brengen van liefde in deze tijden van onverschilligheid, voor het brengen van hoop voor wie wanhoopt en voor het brengen van geloof in een economie die een inclusieve, duurzame wereld kan dienen.”

“De economie moet de mensen dienen, niet andersom”, zegt de kardinaal. Dat moet volgens hem “door dat te genezen wat mensen schaadt, zoals ongelijkheid, corruptie, individualisme en allerlei sociale ziekten die te maken hebben met het vergaren van ‘verkeerde’ rijkdom.”

“Goede rijkdom”, aldus Turkson, baseer je niet op kwantiteit: het “bevordert integrale menselijke ontwikkeling en zorgt tegelijkertijd voor de aarde die we delen.”

“De economie moet de mensen dienen, niet andersom.”
- Kardinaal Peter Turkson

Brede oplossingen

Maria Carvalho van het duurzaamheidsbedrijf South Pole in Londen doet mee aan Economy of Francesco omdat ze “een theologische heroriëntatie van de sociale wetenschappen” wil. Daarnaast is ze op zoek naar een structuur voor brede oplossingen voor armoede, klimaatverandering, ongelijkheid en een gebrek aan voorspoed voor veel mensen.

Gods schepping

Carvalho is een zelfverklaard “olierijkeluiskind op zoek naar vergiffenis”. Ze is geboren in India, maar vanwege haar vaders werk in de olie-industrie in Saoedi-Arabië en Canada opgegroeid. “Met Economy of Francesco wil ik een stap terug doen en beseffen dat het om Gods schepping draait.”

Tegelijkertijd wil ze kijken naar de manier waarop de economie en klimaatverandering met elkaar verbonden zijn en hun invloed op de armste volkeren in de wereld – niet als groep, maar als mensen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bekering

“Sint-Franciscus begon met de bekering van zijn hart. Daarna deed hij zijn werk”, zegt ze. Carvalho hoopt op “een heroriëntatie voor alles wat kapot is in de wereld” en erkenning van “verwondingen op het individuele niveau, op familieniveau en op maatschappelijk niveau”, die het mensen moeilijk maken zich een andere manier van leven in te beelden.

“We zijn vergeten dat God een liefhebbende Vader is die bij ons wil zijn, die ons wil genezen en ons wil richten op wat werkelijk goed en mooi is”, zegt Carvalho. “Hij wil ons richten op wat werkelijk liefde is.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.